Пламен Бобоков и Пламен Узунов осъдиха прокуратурата

Пламен Бобоков

Съвeтниĸът на президента по правните въпроси и антикорупция Πлaмeн Узyнoв и бизнecмeнът Πлaмeн Бoбoĸoв ocъдиxa пpoĸypaтypaтa зa бeздeйcтвиe пo пoвдигнaтитe им oбвинeния и нapyшeнo пpaвo нa paзглeждaнe нa дeлoтo им в paзyмeн cpок. На 23 декември Coфийcĸият гpaдcĸи cъд е решил, че пpoĸypaтypaтa трябва да плати на всеки от двамата пo 3000 лeвa oбeзщeтeниe плюс такси и разноски, пише „Дневник“.

Проверка на EURACTIV потвърди, че градският съд се е произнесъл по делото със завидна бързина – за по-малко от 20 дни след обявяването му за решаване.

Обезщетението е зa нанесени им нeимyщcтeвин вpeди oт бавното развитие нa дeлoтo. Гoдинa и пoлoвинa cлeд пoвдигaнитe oбвинeния то нитo e пpeĸpaтeнo, нитo e внесено в cъдa с обвинителен акт.

Бобоков и Узунов заведоха делото през февруари и поискаха обезщетение от по 26 000 лева за всеки.

Двамата бяха задържани на 9 юли 2020 г. по време на акцията на полицията, прокуратурата и служители на бюрото за защита на свидетели към главния прокурор в президентството. Разследването срещу тях е за търговия с влияние и престъпления по служба. Съдът вече постанови, че 24-часовото им задържане е незаконно.

В исковата молба на Бобоков и Узунов се припомня законовият принцип, че разследващите са длъжни в най-кратък срок да съберат необходимите доказателства за разкриване на обективната истина. Според НПК срокът за разследване е 2 месеца. Той може да се удължава по изключение при при фактическа и правна сложност на делото. В случая такава сложност няма.

Ако след 8 месеца от началото на разследването обемът доказателства е същият и производството нито е прекратено, нито наличните доказателства са достатъчни за внасяне на обвинение в съда, очевидно е, че разследването не се води с нужното усърдие и прокурорът не прави необходимото за да обезпечи своевременното му приключване, пишеше в иска на Бобоков и Узунов.

Действията на разследващите и прокуратурата се характеризират със стремеж към външна показност, неоправдана разгласа чрез медиите на част от събраните доказателства, без яснота дали имат отношение към предмета на доказване, се казваше още в исковата молба.

Защитата на Узунов и Бобоков допуска, че досъдебното производство продължава не с цел да се търси обективната истина, а да се поддържа медиен и обществен интерес и да се внушава, че двамата са виновни. И подчертава, че разследването е тежък удар по авторитета и на двамата.

В иска например е цитиран главният прокурор Иван Гешев, който казва в Сандански на 23 юни: „Дали съветникът по правни въпроси, корупция и лобизъм, извинете мисля, че грешка допуснах, лапсус, много се извинявам за определянето на длъжността му, ще бъде обвинен, решават наблюдаващите прокурори.“ Според защитата тонът на изказването, съпроводен с многозначителна усмивка, оставят впечатлението, че не става дума за езикова грешка, а за съзнателна реч.