Подчинени на Гешев уверяват Кьовеши, че хората ѝ в България са избрани честно

Лаура Кьовеши [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите изпратиха писма до европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, опитвайки се да я уверят, че процедурата по избора на десетимата български делегирани прокурори е проведена честно и прозрачно. Според подчинените на Иван Гешев магистрати – избрани са най-добрите.

“Проведената процедура в максимална степен гарантира избор, основан на професионалната квалификация, деловите качества и практическия опит на участниците. Българските кандидати притежават безспорни професионални и лични качества, ценен магистратски опит и комплекс от знания в различни сфери, като сред тях освен прокурори има и следователи и съдия”, пише прокурорската асоциация.

Следователите също оценяват процедурата като прозрачна и обективна, а излъчените са най-добре подготвените теоретично и практично магистрати.

Тази кампания много напомня пороят от писма на прокурори и следователи, който заваля през лятото на 2019 година. Тогава Висшият съдебен съвет избираше Гешев за главен прокурор. Гилдията обаче не засвидетелства подкрепата си за Гешев, преди той да бъде издигнат за поста, а когато вече беше ясно, че той ще бъде избран за шеф на държавното обвинение.Иван Гешев беше единствен кандидат за позицията.

Писма в подкрепа на Гешев заваляха и по време масовите граждански протести през лятото, с които се настояваше за оставката на правителството и главния прокурор.

Делегираните европейски прокурори бяха избрани от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 13 февруари. По закон те не са подчинени на българските си шефове, когато работят по делата за измамите с евросредства, но само тогава.

Изслушването на кандидатите, както и обсъждането им беше излъчвано онлайн. Изборът обаче остави съмнения за предизвестеност, тъй като от над 30 кандидати с идеално изчислена прецизност още на първи тур Прокурорската колегия, председателствана от Гешев, избра точно 10 от кандидатите. При това 7 от избраните присъстваха в личната листа на Гешев.

За да приключи процедурата по избор, делегираните прокурори трябва да бъдат одобрени от Кьовеши. Тя може да отхвърли някой от тях, тогава ще ѝ бъдат предложени следващите в класирането. В четвъртък, 18 февруари, европейската прокуратура обяви, че е получила имената на десетимата, а България е осмата страна, която изпраща предложенията си.