Полицай, наказан за насилието над протестиращи, е подслонен в Бюрото за защита на главния прокурор

Стопкадър от охранителните камери на Министерския съвет от 10 юли 2020 г.

Андон Андонов, който е един от полицаите, наказани дисциплинарно за превишаване на правомощията си по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г., вече работи в Бюрото по защита при главния прокурор.

Пресцентърът на прокуратурата е потвърдил пред “Свободна Европа” тази информация с уточнението, че към момента, когато е постъпил на работа, Андонов е отговарял на “всички законови изисквания за заемане на длъжността”. Оттам допълниха още, че в момента Андонов е отстранен от работа, след като му е било повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда на протестиращи..

Вътрешният министър Бойко Рашков обяснява пред “Свободна Европа”, че Андонов работи в Бюрото от началото на 2021 г. Андонов е най-тежко наказаният за превишаване на полицейски правомощия по време на миналогодишните протести – със забрана за повишаване за срок от 2 години. Наказанието му е потвърдено с окончателно съдебно решение.

По време на протеста той е началник на сектор към отдел “Специализирани полицейски сили за опазване и възстановяване на обществения ред” при СДВР. Съдът приема, че е безспорно доказано, че Андонов е извършил нарушения на Закона за МВР и е правилно санкциониран.

“При тези действия и задържането на протестиращите, главен инспектор Андонов и подчинените му служители мл. инспектор С. С., заедно с мл. инспектор Д. Д. и мл. инспектор А. А., са използвали физическа сила спрямо протестиращи граждани, като им нанасяли удари с ръце и крака, както и са влачили задържани по настилката. Изброените служители са използвали палка и белезници, без да се съобразяват с конкретната обстановка, характер на нарушението на обществения ред и личността на правонарушителите. След извеждането на лицата и поставянето на белезници главен инспектор Андонов, (вкл. и неговите подчинени) не е преустановил прилагането на физическа сила – удрял ги е, влачил ги е и ги е хвърлял върху други задържани, без обстоятелствата да налагат това”, пише в съдебното решение, което е окончателно.

Тази седмица главният прокурор Гешев трябва да внесе в парламента доклада си за дейността на Бюрото по защита, поръчан му по искане на “Демократична България” преди 2 седмици. ДБ и “Изправи се БГ! Ние идваме” вече внесоха законопроекти за прехвърлянето на Бюрото от главния прокурор към Министерството на правосъдието.