Полицията започна проверка на Съюза на българските журналисти

Централата на Съюза на българските журналисти [СБЖ]

Полицията е започнала проверка на последното отчетно-изборно събрание на Съюза на българските журналисти заради сигнал от делегат, че се готви продажба на имотите на организацията. Председателят на СБЖ Снежана Тодорова обясни пред EURACTIV, че не става дума за нахлуване, а за писмо, с което се настоява да се изпратят всички документи от последното общо събрание.

“Искането (на полицията) не отговаря изцяло на истината, защото имахме Отчетно-изборно събрание”, казва Тодорова.

По неофициална информация сигналът до МВР е подаден от делегата Владимир Йотов. Той е писал, че на това събрание ръководството на СБЖ е направил опит да продава имоти. “Ние изобщо не сме обсъждали имоти и всеки друг делегат може да го потвърди”, коментира Тодорова. Полицията е поискала уточнение.

“Истината е, че бандитите искат да ни откраднат имотите и всяко нещо, свързано с тях, трябва да предизвика шум в публичното пространство. Ние обаче въобще не сме говорили за тия имоти на събранието”, обяснява Тодорова.

Организацията притежава три хотела на Златни пясъци, два хотела в Банкя, 10 бунгала и две масивни сгради на язовир Батак, както и сградата с ресторанта в центъра на София. От наемите се самоиздържа. Тодорова казва, че СБЖ прави всичко по силите си да защитите собствеността и не смята да приватизира нищо.

Журналистката Анна Заркова, която е член на СБЖ, пише, че полицейската проверка е “лоша новина за българската демокрация”.

“Пратиха полиция в Съюза на българските журналисти. Щяла да проверява журналистическото общо събрание, което се състоя преди няколко дни. Това е лоша новина за българската демокрация, разбира се. Но е добра за съюза на журналистите. Щом го преследват с полиция, значи е жив!”, казва тя.

Тя обяснява, че СБЖ е бил в кома, но се е размърдал напоследък и вече го бият.

“Следователно го има, някому пречи, а на мнозина е нужен. То същото важи за журналистиката. Нищо, че голяма част от нея спи или кълве сега в кокошарника при мисирките”. Източници от прокуратурата казват, че държавното обвинение няма нищо общо с тази проверка.

Преди десет дни СБЖ награди редица критични към властта журналисти като признание за тяхната работа през годината. Издателят на EURACTIV България Георги Готев бе отличен за създаването на медията. Награда за документалистика бе дадена на Анна Заркова, а награда за млад журналист до 35 г. на Мария Цънцарова (бТВ) и Мартин Георгиев (Сега)