Полша отправи безпрецедентно предизвикателство към Съвета на Европа

Съветът на Европа, част от който е Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) и където Полша е една от 47-те членове, изрази дълбоко безпокойство от полския ход. [MDart10/Shutterstock]

Конституционният съд на Полша постанови в сряда (24 ноември), че част от Европейската конвенция за правата на човека е несъвместима с полската конституция в безпрецедентно оспорване на решение на Европейския съд по правата на човека.

„Конституционният съд отхвърля решението на ЕСПЧ, което нарушава нашата система“, написа в Туитър заместник-министърът на правосъдието Себастиан Калета. Той се позова и на решение от по-рано тази година за противоречивите съдебни реформи в Полша.

Полският съд реши миналия месец, че някои закони на Европейския съюз са в противоречие с Конституцията на страната.

Калета каза, че това е „хубав ден за полското върховенство на закона и суверенитета“ и че „поредният опит за външна и незаконна намеса в системата на Полша е спрян“.

Съветът на Европа, част от който е Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) и където Полша е един от 47-те членове, изрази дълбоко безпокойство от този ход.

„Днешното решение на полския конституционен съд е безпрецедентно и предизвиква сериозни опасения. Ще оценим внимателно мотивите на решението и последиците от него“, каза в изявление генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич.

ЕСПЧ е натоварен с надзора върху прилагането на Европейската конвенция за правата на човека, която всички 47 членове трябва да подпишат.

Неговите решения са правно обвързващи, а не препоръчителни, въпреки че през последните години има нарастващи опасения за спазването им, по-специално от Турция.

Съветът на Европа е напълно отделна институция от ЕС, с която Варшава също води съдебна битка.

Камила Гасюк-Пихович, депутат от полската опозиционната партия „Гражданска платформа“, разкритикува решението на полския съд и каза, че ЕСПЧ е помогнал на хиляди поляци.

Тя каза, че Полша е подписала Европейската конвенция за правата на човека преди 30 години и обвини министъра на правосъдието Збигнев Жобро, че ни „изтласква от групата на демократичните страни“.

Нарастващо напрежение

Полското министерство на правосъдието поиска от Конституционния съд да се произнесе след решение на ЕСПЧ през май, което поставя под въпрос законността на назначаването на съдии в Конституционния съд.

ЕСПЧ се произнесе и срещу „дисциплинарната камара“ за съдии, която бе създадена от популисткото дясно правителство, която е в основата на остър спор между Брюксел и Варшава.

Това дело беше заведено от адвокат Йоана Рецкович, която беше отстранена от камарата заради предполагаеми нарушения на етиката.

Тя твърди, че камарата всъщност е политически орган.

ЕСПЧ се съгласи, че съставът не е „съд, създаден със закон“ съгласно член 6 от Европейската конвенция за правата на човека и в резултат на това нейното право на справедлив процес е било нарушено.

Правителството твърди, че неговите съдебни реформи са необходими за изкореняване на корупцията сред съдиите и непрекъснато отхвърля „намесата“ на институциите в Брюксел и Страсбург.

ЕС обаче настоява, че реформите подкопават независимостта на съдебната власт, върховенството на закона и в крайна сметка на демокрацията.

В знаково решение миналия месец Конституционният съд на Полша се произнесе срещу върховенството на правото на ЕС, с което наля масло в огъня в отношенията си с  Европейския съюз, който задържа одобрението на полския план за възстановяване.

По-късно през октомври пък Съдът на Европейския съюз постанови Полша да плаща 1 млн. лева на ден на Европейската комисия за това, че не се съобрази с решенията на ЕС, изискващи промени в някои от нейните съдебни реформи. Тя обеща, че ще изпълни решението, но не го направи.