Полша се сблъска със Съда на ЕС, критиците предупреждават за “Полекзит”

За втори път тази седмица полският трибунал разглежда дела, които поставят под въпрос върховенството на правото на ЕС. [ Shutterstock / Umoko ]

Временните мерки, наложени на полската съдебна система от Съда на Европейския съюз са срещу полската конституция, обяви в сряда Конституционният съд във Варшава. Това решение засили споровете за върховенството на закона между полските власти и Брюксел.

Решението е взето, след като съдът на ЕС по-рано в сряда издаде временна заповед за Полша да прекрати незабавно дейността на “дисциплинарната камара” на Върховния съд – новосъздадена институция, която според управляващите е част от реформите.

Варшава и Брюксел спорят от години заради реформите, прокарани от дясното популистко правителство на полската партия Право и справедливост. Полският закон за реформа на съдебната власт, който влезе в сила през февруари миналата година, пречи на съдиите да отнасят правни въпроси до Съда на Европейските общности

Съдът на ЕС настоя Варшава да закрие  “дисциплинарната камара”, която бе създадена за надзор на съдиите от Върховния съд, с правомощието да вдигне имунитета им, за да ги изложи на наказателно производство или да намали заплатите им.

“И с най-добрата воля за тълкуване на конституцията е невъзможно там да се намерят основания  за искането на Съда на ЕС да променя полските закони за системата на полските съдилища“, каза съдията от Конституционния съд Бартломий Сочански.

Малко преди решението в сряда заместник-ръководителят на Съда отново каза на Полша незабавно да спре всички дейности на камарата.

Правен “Полекзит”?

Коментирайки присъдата, омбудсманът Адам Боднар, който беше една от страните в производството, предупреди, че “ние непрекъснато сме в състояние на правен Полекзит, който се провежда стъпка по стъпка“.

“Ще видим къде ще ни отведе, или може би най-накрая ще осъзнаем по какъв път вървим“, каза той. Ситуацията се насочва към извеждането на полската съдебна система извън юрисдикцията на ЕС, добави той.

Бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, лидер на опозиционната партия “Гражданска платформа”, обвини управляващата дясна популистка партия “Право и справедливост”, че “напуска ЕС”.

“Само ние, поляците, можем успешно да се противопоставим на това“, написа той в Tуитър.

“Отказът да се изпълнят решенията на Европейския съд в Полша е ясна стъпка към извеждането на Полша от Европейския съюз. Опасяваме се, че полското правителство е на път към Полекзит”, заявиха евродепутатът Йерун Ленарс, говорител на групата на ЕНП за правосъдие и вътрешни работи и Анджей Халицки, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Проучванията на общественото мнение през последните години обаче преказват, че одобрението за членството в ЕС остава много популярно сред поляците и е малко вероятно да се проведе някакъв референдум.

Съдия Игор Тулея, известен с това, че се бори за независимостта на съдебната власт в Полша. От създаването на дисциплинарната камара към Върховния съд на Полша през 2017 г. срещу Тулея са заведени шест дисциплинарни производства, включително заради реч по време на рок концерт и заради това, че е изпратил сигнал до Съда на Европейския съюз в Люксембург с искане за становище по приетите през 2018 г. законови промени, които понижават възрастта за пенсиониране на върховните съдии. Правозащитната организация “Амнести”  го обяви за защитник на човешките права.

“Това е опасен ход за хората в Полша, и по-специално за съдия Тулея, който сега рискува  наказателни обвинения само за това, че си върши работата“, каза Драгиня Надаждин от “Амненсти”.

“Европейската комисия трябва да предприеме спешни действия за защита на полската съдебна система. Тя не може да стои настрана и да позволи на полските власти да причинят допълнителни вреди на правата на човека и върховенството на закона в ЕС чрез този политизиран Конституционен съд. Призоваваме всички лидери на ЕС да осъдят категорично тези действия и да настояват Полша да зачита правата на човека и законодателството на ЕС “, се казва в  изявлението на Йерун Ленарс и Анджей Халицки.

Правителството извиква намеса

Партията  Право и справедливост казва, че ЕС се намесва като оспорва съдебните  реформи в Полша, които са необходими за по-ефективно функциониране на съдилищата и премахване на остатъка от комунистическо влияние.

“За щастие конституцията и нормалността надделяват над опитите да се намеси във вътрешните работи на държава-членка, в случая Полша“, каза министърът на правосъдието Збигнев Зобро пред репортери във Варшава.

Опозиционните партии и групи за правата на човека казват, че реформите имат за цел да увеличат политическия контрол над съдилищата и че поставянето под съмнение на върховенството на правото на ЕС може да доведе до евентуално излизане на Полша от блока.