Полша ще реформира съдебната си система според собствените си приоритети, заяви Моравецки

"Ние високо ценим съда, но изпълняваме нашите програми, включително реформа на съдебната система, в съответствие с нашите приоритети“, каза Моравецки пред репортери във вторник, като добави, че полската конституция има надмощие над европейския съд. [EPA-EFE / OLIVIER MATTHYS]

Полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че Полша ще вземе предвид решенията на Европейския съд по правата на човека по делото на двама освободени съдии, но ще приложи реформата на съдебната система в съответствие със собствените си приоритети и график.

“Ние високо ценим съда, но изпълняваме нашите програми, включително реформа на съдебната система, в съответствие с нашите приоритети“, каза Моравецки пред репортери във вторник, като добави, че полската конституция има надмощие над европейския съд.

Коментарите дойдоха, след като полският министър на правосъдието Збигнев Зобро наруши правата на двамата съдебни служители – Мариуш Брода и Алина Божара, като ги уволни, без да им позволи да обжалват. Европейският съд по правата на човека постанови във вторник, че е нанесен удар върху съдебните реформи на правителството.

“Тъй като преждевременното прекратяване на мандата на жалбоподателите като заместник-председатели на съда не е било разгледано нито от обикновен съд, нито от друг орган, изпълняващ съдебни задължения, държавата ответник е нарушила самата същност на правото на жалбоподателите на достъп до съд “, се казва в решението на  ЕСПЧ.

Съдът определи, че Полша трябва да плати на двамата по 20 000 евро обезщетение. Двете страни имат три месеца за обжалване.

Министерството на правосъдието заяви в изявление, че решението е политически мотивирано и не няма нищо общо с човешките права, защото жалбоподателите не са лишени от съдебните си функции.

“Съдът абсурдно сметна, че заемането на административна функция на заместник-председател на съд е човешко право, защитено от закона. Министерството на правосъдието съжалява, че съдът е взел политически мотивирано решение срещу Полша.“, се казва още в изявлението.

Управляващата в Полша партия “Право и справедливост”  въведе поредица от съдебни реформи, които според критиците, включително изпълнителната власт на ЕС, могат да навредят на независимостта на съдилищата.