Правителството обвини Гешев в разпалване на война между институциите, избухнаха протести

Районът около Съдебната палата в София е осеян с плакати срещу главния прокурор [БГНЕС]

“Заради действия на прокуратурата сме пред открита война на институциите”, каза говорителят на служебното правителство Антон Кутев в сряда сутринта. Повод за неговия коментар станаха агресивните действия на държавното обвинение срещу служители на МВР и ДАНС, на които се възлагат надежди за разкриване на подслушването на политици по време на кабинета “Борисов 3”.

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че прокуратурата е привикала за разпит новите шефове на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и ДАНС. Арестуван е висш полицай, който е бил част от екипа в МВР, който е проверявал подслушването. Версията на прокуратурата е, че полицаят е свързан с Васил Божков, но моментът е твърде подозрителен.

“Виждаме как след президентската институция прокуратурата влиза със сила и в МВР, което заплашва да прерасне в открита война между институциите. Ние подкрепяме да се преследват престъпленията според закона, но сме против опитите да бъдат сплашвани ключови служители на службите за сигурност, както и да се забавят или осуетяват проверки в системата на вътрешните работи“, каза Кутев

Правителството призовава “всички институции да проявят разум и да работят единствено за издигане на държавността и правовия ред в България”.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков е един от най-острите критици на работата на прокуратурата под ръководството на Сотир Цацаров и Иван Гешев. Преди това той беше председател на Бюрото за контрол на Специалните разузнавателни средства, а в края на миналия век бе шеф на Националната следствена служба.

Преди три дни в интервю за БНР Рашков каза, че бившият премиер Бойко Борисов “има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор“

Нови протести

Заради започналата операцията на прокуратурата срещу МВР “Демократична България“ призова гражданите да излязат на протест в сряда пред Съдебната палата, за да запазят демокрацията.

Малко по-късно трийсетина протестиращи от “Изправи се! Мутри вън!“ влязоха в палатата и отидоха пред кабинета на главния прокурор Иван Гешев, за да му поискат лично оставката. Те скандираха “Гешев – позор! Оставка и затвор!”

Около Съдебната палата са разлепени плакати с призиви за оставката на Иван Гешев.

Съпредседателите на “Демократична България” Христо Иванов и Атанас Атанасов призоваха заедно гражданите да се опълчат на действията на прокуратурата.

“Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите. Да попречат на хората от службите да излязат от режима на страхуване. Всички граждани трябва да излезем, да направим голям протест и да поискаме оставката на Гешев. Ние трябва да защитим възможността на истината да излезе наяве “, призова Христо Иванов.

“Само масов публичен протест ще сложи тези хора по местата им. Трябва да подкрепите демокрацията. Крайно време е да бъдат ометени”, допълни Атанас Атанасов.

По-късно същия ден бе съобщено, че главният прокурор Иван Гешев е поканил вътрешния министър Бойко Рашков на работна среща.

Големият протест срещу главния прокурор започна в 19 ч. Той бе организиран от гражданската инициатива “Правосъдие за всеки” под наслов “Правосъдие без каскет”. 

Инициаторите се зарекоха всяка вечер да има протест под прозорците на Гешев.

Христо Иванов, който също се включи във вечерния протест, “в момента протича широкомащабна операция по сплашване на хората, които проверяват данните за подслушване на политици от опозицията”. “Пеевски, Гешев и Борисов се опитват да си върнат инициативата и попречат да излезе наяве това, което се е случвало в службите.