Правосъдният министър на Северна Македония пред EURACTIV: Трябва да разберем причината за експлозията в автобуса

Боян Маричич [Socio=Ecological Forum Skopje]

В ексклузивно интервю за EURACTIV България министърът на правосъдието на Република Северна Македония Боян Маричич хвърли светлина върху разследването до момента на катастрофиралия и изгорял автобус на магистрала „Струма“.

Боян Маричич е министър на правосъдието от 2020 г. Преди това е работил като дипломат и като експерт по европейски и евроатлантически въпроси.

Той разговаря с Георги Готев в Брюксел на 24 ноември 2021 г.

Уважаеми господин министър, първо приемете моите дълбоки съболезнования за трагедията с автобуса. Новината Ви завари в Брюксел, където разговаряме. Какви са последните новини, сигнали до вас?

Това, което мога да кажа, е, че две прокурорски служби, от двете страни на границата, работят заедно, и всички институции, включително Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи, всички други, които са компетентни по темата, работят, за да изяснят всички обстоятелства около тази трагедия, която разтърси целия регион, но особено много нашите две страни, Северна Македония и България.

За нас приоритет е да се погрижим за ранените, и сме благодарни, че България се погрижи за тях, осигури им медицински грижи. Мога да уверя, че на най-високо равнище, премиерът Заев и българското правителство, неговите високи представители, са в постоянна връзка, за да се предадат всички тела на починалите и да се изяснят обстоятелствата колкото се може по-бързо. Това е много важно от гледна точка на доверието в разследването и в институциите, както и за да се извлекат поуки, за де се избегне подобна трагедия в бъдеще. Нашите страни заедно вършат тази работа, за де не се повтори подобна трагедия.

Съобщено бе, че Министерството на транспорта на Република Северна Македония е започнало процедура по отнемане на лиценза на автопревозвача „Беса Транс“, какво повече може да ни кажете?

Мога само да кажа, че на правителствено заседание вчера нашето правителство реши да започне процедура за преразглеждане на лиценза, но за да приключи този процес, е необходимо да се изяснят всички обстоятелства – броят на автобусите, съответстват ли на лиценза, отговарят ли на изискванията, как са могли да преминат през целия институционален контрол. За целта ще е необходимо сътрудничеството на българските власти, но също и на турските власти, защото екскурзиите са били до Турция и обратно.

Но дали този автобус, който катастрофира и изгоря, притежаваше лиценз?

За да бъда честен, не разполагам с тази информация. Известно ми е, че нашето Министерство на транспорта проверява всичко около лицензите. Мисля, че техническият преглед е бил преди няколко месеца и всичко е било наред, но за подробностите ще съобщи Министерството на транспорта, когато съберат всички данни.

Как се отнасяте към този ‘лоу-кост’ шопинг туризъм, при който дори не знаем дали има втори водач, или е само на книга?

Не смятам, че проблемът само по себе си е в лоу-кост транспорта. Проблемът е дали се спазват задължителните правила за пътуването. Това е темата, която заслужава внимание и по-добра координация от страна на всички страни в региона. Трагедията неизбежно ще отвори темата и всички компетентни институции ще трябва да поемат своята отговорност за подобряване условията на тези пътувания, включително частните фирми.

Властите в Република Северна Македония притежават ли пълния списък на пътниците в злополучния автобус?

Да. Някои медии даже публикуваха списъци на оцелелите пътници и на жертвите.

В този случай, кажете, имало ли е втори шофьор в автобуса?

Наистина не знам тези подробности по разследването. Когато ги имаме, ще съобщим.

Правите ли опити да разследвате информация, според която с тези автобуси се пренасят пластмасови туби пълни с нафта, която е по-евтина в Турция?

Всички факти трябва да бъдат разследвани. Приоритетът е да се разкрие източникът на експлозията, която е предизвикала толкова силен пожар в автобуса. Така че всички обстоятелства ще бъдат проверени, включително имало ли е туби с гориво в автобуса.

Казахте „експлозия“. Някои споменават силен шум от спукана гума. За гума ли говорим или за нещо друго?

Аз не съм разследваща институция, но оцелели споделиха, че е имало експлозия, която е причинила пожара в автобуса, и мисля, че прокурорските и полицейските служби трябва да разгледат тези факти.