Правосъдният министър ще защитава пред Венецианската комисия разследването на “тримата големи”

Правосъдният министър Данаил Кирилов (вторият от ляво надясно) се срещна в парламента с делегацията на Венецианската комисия. [Министерство на правосъдието]

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е поканен на заседанието на Венецианската комисия в началото на декември, за да защити проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, с които предлага процедура за разследване на главния прокурор и председателите на двете върховни съдилища – т.нар. тримата големи в съдебната власт.

Делегацията на Европейската комисия за демокрация чрез право, известна като Венeцианската комисия, беше в парламента в петък (8 ноември). Поводът за работната среща са поисканите от българската страна в края на септември становище и препоръки във връзка със законопроекта за въвеждане на ефективен механизъм за разследване срещу главния прокурор и председателите на върховните съдилища.

Кирилов е уверил експертите “в решимостта на българското правителство да се съобрази със съветите и насоките на Венецианската комисия по темата”, съобщиха от Министерството на правосъдието.

В четвъртък делегацията на Венецианската комисия се срещна с президента Румен Радев.

Предложените от Кирилов промени бяха сериозно критикувани от юристи и други експерти. Законопроектът предвижда разследванията срещу главния прокурор и двамата председатели на върховни съдилища за извършено умишлено престъпление да могат да започнат по предложение на трима членове на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) или на министъра на правосъдието. Разрешение ще дава Пленумът на ВСС с поне 17 гласа “за”. Разследването ще се води от Специализираната прокуратура или от Софийската градска прокуратура.

Промените са отговорът на правителството по изпълнението на решенията на Съда в Страсбург по делото “Колеви срещу България”. В него преди 10 години беше казано, че страната трябва да изработи механизъм за ефективно и независимо разследване на главния прокурор. След предложените изменения в НПК обаче Съветът на Европа излезе с позиция, че тези промени не гарантират независимостта на разследването.

Нито Съдът в Страсбург, нито Европейската комисия са критикували България за липсата на механизъм за разследване на председателите на двете върховни съдилища. Фокусът винаги е бил върху недосегаемата фигура на главния прокурор. С предложенията си Кирилов подмени дискусията.

В последния доклад на Комисията “Юнкер” се казва, че България трябва да уреди този въпрос, отчитайки позицията на Венецианската комисия.