Пратеник на САЩ: Русия се стреми да разпокъса Балканите

Специалният представител на Държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър (дясно) е посрещнат от македонския външен министър Никола Димтров (ляво) в Скопие, Република Северна Македония, 29 октомври 2019 г. [Георги Лицовски / EPA / EFE]

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани предупреди във вторник (11 февруари), че Русия се стреми да разпокъса региона и да попречи на интеграцията му със Запада.

Вашингтон често обвинява Москва в намеса в съседния на Европейския съюз регион.

Обезпокоени сме относно намеренията на Русия за Западните Балкани, заяви Матю Палмър пред българската служба на Радио Свободна Европа във вторник, ден след като дипломатът посети София.

Русия предпочита размирни, разпокъсани е хаотични Западни Балкани, посочи той.

Палмър беше назначен през август за специален пратеник със задача да подмогне интеграцията на Западните Балкани със Запада.

Руски агенти

Американският представител заяви, че друго предизвикателство на Балканите е активността на руските агенти. Той спомена опита за преврат в Черна гора през 2016 г. и случаят на убийството на български търговец на оръжие, подобен на този със Скрипал. “Руските усилия за подкопаване на подкрепата за Преспанското споразумение между Скопие и Атина”, са друг пример за “злонамерена дейност на руската държава”, според Палмър.

Споразумението, подписано през 2018 г., сложи край на продължилия почти три десетилетия спор за името между двете балкански съседки, отваряйки пътя на Северна Македония за присъединяване към НАТО и ЕС.

Палмър заяви, че САЩ се надяват, че през март Съветът на ЕС ще реши да започне преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания.

“Бихме искали да видим вратите на ЕС отворени. И двете страни отговарят на изискванията и се надяваме Европейският съвет да признае това като се съгласи да започне преговори по време на срещата си през март”, посочи Палмър.

Публично обявяване на замесени в корупция лица

Палмър добави, че САЩ са готови да посочат още корумпирани лица в България, когато това е необходимо за борбата срещу корупцията.

На 5 февруари Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че на Андон Миталов, съдия от Специализирания наказателен съд, е наложена забрана за влизане в САЩ, заради участието му в “корупционни действия, подкопаващи върховенството на закона и сериозно компрометиращи независимостта на демократичните институции в България”. Това e първият случай, когато име на българско офицално лице e обявено по тази процедура на САЩ.

През ноември Миталов позволи на Николай Малинов, бивш български депутат, обвинен в шпиониране в полза на Русия, да пътува до Москва, където получи орден лично от президента Владимир Путин.

Малинов заяви, че не е шпионин и е жертва на целенасочена атака, заради публичната му дейност за насърчаване на връзките на България с Русия.

Повечето българи бяха озадачени от посочването на Миталов, защото много по-изтъкнати политици и държавни служители изглеждат подходящи да бъдат посочени за корупмирани. Миталов не притежава скъпи имоти, а името му придоби обществена популярност едва след намесата на САЩ.

Миталов отрече да е извършил нарушение и заяви, че не познава Малинов лично.

Съюзът на съдиите в България заяви, че иска повече доказателства от САЩ по отношение на Миталов.