Преди да бъде отровен, Навални е бил следен от ФСБ

Жена държи раница с надпис "Кой отрови Навални", Санкт Петербург, Русия, 20 август 2020 г. [Анатолий Малцев / EPA / EFE]

Германското правителство заяви в понеделник (24 август), че е “твърде вероятно” водещият руски опозиционер Алексей Навални, който бе изпратен със специален самолет на лечение в Берлин, да е бил отровен.

44-годишният Навални бе докаран в германската столица в събота от Сибир, където бе изпаднал в кома.

“Имаме работа с пациент, който е доста вероятно да е бил отровен”, заяви говорителят на канцлера Ангела Меркел Steffen Seibert пред репортери.

Навални ще оцелее. Това съобщи основателят на активистката група, която осигури специалния самолет, който транспортира опозиционера до Германия.

“Навални ще оцелее от отравянето, но ще бъде неработоспособен с месеци”, коментира Яка Бизил, основател на фондация “Кино за мир”, пред в. “Билд” в неделя.

 

“В случай, че състоянието му се подобри, на което всички се надяваме, той със сигурност ще бъде извън политиката поне един, два месеца”, посочи Бизил.

През дните, предшестващи предполагаемото отравяне, Навални е бил под интензивно полицейско наблюдение, пише руски таблоид, цитирайки източници на органите на реда.

Преди да му прилошее в самолета по време на пътуване до Сибир, Навални е бил следен от служители на ФСБ в цивилни дрехи, бил е и под видеонаблюдение. Това посочва в. “Московски комсомолец”.

Позовавайки се на източници на службите за сигурност, вестникът описва пътуването му преди предполагаемото отравяне – от броя на стаите, които екипът му резервира в местен хотел до факта, че Навални избира да не спи в стаята, резервирана на негово име.

Под наблюдение

Апартамент, нает за него от член на екипа му, е бил открит от службите за сигурност,  когато едни от поддръжниците на Навални е поръчал суши на този адрес, съобщава изданието.

“Мащабът на наблюдението изобщо не ме изненадва. Ние бяхме съвсем наясно с това и преди”, написа Ярмиш в Туитър.

“Изненадващото обаче е, че службите за сигурност не се притесниха да го потвърдят”.

В статията си “Московски комсомолец” цитира източници oт службите, които посочват, че наблюдението на Навални не е разкрило никакви подозрителни контакти, които могат да бъдат свързани с болестта му.

Службите за сигурност смятат, че ако Навални е бил отровен, инцидентът е станал или на летището, или в самолета, пише вестникът.

Лекарите в болницата в Омск, където Навални бе лекуван преди евакуацията му в Германия, посочиха, че не вярват, че той е бил отровен. Те го диагностицираха с метаболитно заболяване, което може да е било причинено от ниска кръвна захар.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира в петък, че все още не е ясно от какво се разболял Навални. По-рано той каза, че твърденията за отравяне трябва да бъдат потвърдени чрез лабораторни изследвания и че лекарите правят всичко възможно, за да помогнат на Навални.