Президентът назначи новия главен прокурор и поиска дълбока реформа

Румен Радев

Президентът Румен Радев подписа във вторник (26 ноември) указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор, но едновременно се обяви за провеждане на конституционна реформа, която да доведе до отчетност в държавното обвинение. Радев обяви, че ще инициира широк обществен дебат за промени в конституцията, който да доведе до прекратяване на недосегаемостта на шефа на държавното обвинение.

Реформа “из основи” в прокуратурата бе поискана от Европейската комисия още преди шест години, но натискът на Брюксел бе отслабен по време на Комисията “Юнкер”. Преди три години в София пристигна екип от прокурори от Западна Европа, които извършиха мониторинг на проблемите в българската прокуратура. Те също достигнаха до заключение, че има нужда от сериозна реформа и повече отчетност за главния прокурор.

Срещу България има осъдително решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради недосегаемостта на ръководителя на прокуратурата. Страната все още не е изпълнила решението, което датира отпреди десет години. Сега България все още е под едновременния мониторинг на Европейската комисия и Съвета на Европа за спазването на върховенството на закон.

“Отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор. Въпросът е в цялостния модел на българската прокуратурата. Това е трудна тема, която е непокътната от 30 години, но нейното значение сега е особено важно”, каза президентът.

В този контекст той обяви, че трябва да се прекрати недосегаемостта на главния прокурор.

“Поканих го (Иван Гешев) за среща в президентство. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратурата, отнасяща се еднакво към всички”, каза президентът Радев.

По думите му българските граждани очакват разследвания за скритите офшорни сметки, за недекларираното имущество на политици зад граница, за корупцията във властта, безобразното качество на инфраструктурните проекти и ремонти и за грабежа на КТБ.

“Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главен прокурор – не селективно посочване на виновни, а всички, престъпили закона, да бъдат наказани. В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с неговия избор, затова обществото ни е чувствително към тази процедура”, каза Радев.

Президентът изрази недоволството си от начина, по който Висшият съдебен съвет е реагирал на критиките му за липсата на конкуренция при издигането на кандидатурата на Гешев. Радев отказа да подпише първия указ с този аргумент, но ВСС просто прегласува кандидатурата, без да се съобрази с мотивите на държавния глава. Ключова роля в избирането на Иван Гешев имаше настоящият главен прокурор Сотир Цацаров, който междувременно бе номиниран от управляващите за шеф на комисията “Антикорупция”.

Иван Гешев няма да се смята за недосегаем

Прокурор Иван Гешев обяви несъгласието си с аргументите на държавния глава. Във вторник той бе на среща с Радев, а след нея говори пред медиите.

“Главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в тази държава. Това, което категорично смятам да развенчая е митът, който се изгражда с политическа цел, че главният прокурор е всевластен и разпорежда всичко. Това не е вярно. Че той е безотговорен, също не е вярно. Затова, че той контролира всичко, също не е вярно. Това е политика”, обяви прокурор Гешев.

Той каза, че ще развенчава този “мит” с обяснения пред гражданите.

“Това, което през годините не е обяснявано, или не е обяснявано достатъчно, ще бъде обяснявано на българските граждани. Определен политически кръг успя да изгради донякъде мита, че българският главен прокурор е всевластна, безконтролна и каквато искате още фигура. Категорично заявявам на българските граждани, че това не е вярно”, повтори пак Гешев, игнорирайки напълно наблюденията на международните организации и независимите български правни експерти.

Според прокурор Гешев борбата с престъпността зависи от правоохранителните органи, прокуратурата и съда. Той каза, че не може само една структура да е виновна, че “цялата система не работи”. “А и не е вярно, че не работи, защото резултатите на българската съдебна система не са лоши в сравнение с тези на другите държави”, каза бъдещият главен прокурор.

Той обеща все пак “прокуратурата да бъде доста по-активна” и “по-активно да отговори на очакванията на българите за справедливост”.

“Това, което каза президентът, в голямата си част, може би не напълно, е това, което очаква обществото в по-голямата си част”, каза бъдещият главен прокурор. Според него мястото на прокуратурата е в съдебната власт, където се намира и в момента.

Прокурор Гешев се яви в президентството със значка на Васил Левски. “Васил Левски е любимият ми национален герой”, обясни прокурорът.