Президентът обвини прокуратурата, че действа като жълта медия

Законите и правата на гражданите продължават да се погазват, каза държавният глава в специално обръщение. [Стопкадър от официалната Фейсбук страница на президента.]

„Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии. Това е пагубно.“ Така президентът Румен Радев коментира разпространената от специализираната прокуратура комуникация между обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков и секретаря по антикорупция на държавния глава Пламен Узунов.

В последните дни на три пъти държавното обвинение спускаше избрани откъси от онлайн комуникацията между Бобоков и Узунов, с което показа как двамата да обсъждали решение на Върховния административен съд, преди то да бъде подписано от съдиите, а също и отхвърлената молба за гражданство на руснак и друга молба на българин от либийски произход, за заличаването на информация за него от масивите на МВР.

По този повод Радев обяви, че прокуратурата все повече се очертава като политически играч, който подпомага кризисния пиар на премиера. „Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона“, каза Радев пред журналисти преди участието си в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация „Фридрих Еберт“.

Според държавния глава прокуратурата дава тон за неспазване на закона – не спазва следствената тайна; произволно решава кое е от обществен интерес и кое – не; навлиза в сферите на други институции без правомощия и капацитет.

„По-тревожното според мен е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии. Това е пагубно. Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя“, каза още Румен Радев.

Попитан дали вярва на Пламен Узунов и дали ще го отстрани, Румен Радев каза: „Не мога да съдя по откъслечно и тенденциозно представена информация“.

„Ние очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи – там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и от обществени средства; където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качествено строителство. Като общество трябва да отстояваме принципите на правовата държава и днес това зависи от българите и от независимия съд“, допълни президентът.

Накъде отива ЕС?

Европейският съюз трябва да излезе от своята зона на комфорт и да се фокусира повече върху кризите, които има да разрешава, обяви Радев на конференцията на тема „ЕС – (Не)Знайно накъде?“.

„Ние отдавна започнахме да живеем в състояние на някакъв комфорт – че кризите ще останат извън нас, че ще бъдем стабилни в своето благосъстояние, благополучие, в своето добро бъдеще. Оказа се, че не е така“, посочи държавният глава, цитиран от в. „Сега“.

По думите му развитията около пандемията са позволили на евроскептиците да надигнат глава и да обявят края на съюза и на Еврозоната. „ЕС е достатъчно устойчив и е доказал за цялата своя история, че е бил изправен пред изпитания, но е намирал начин да излиза по-силен от тях“, каза Радев.

Според него особено важно е ЕС да поднови дискусията за нивото на своите амбиции в света и начина, по който да го достигне. „Като БВП ЕС е един от тримата важни играчи в света, заедно със САЩ и Китай. Но като политическа тежест той не може да намери своето място, защото то не е подплатено със съответните отбранителни способности“, смята президентът. Той напомни за фрагментираната европейска отбранителна индустрия и отбранителна наука, както и за проблемите на вътрешната сигурност. Както и за липсата на реален план в случай на внезапно ново влошаване на мигрантската криза.

Радев призова да бъде завършена интеграцията на България чрез включването ѝ в Шенген и Еврозоната. Както и за преодоляване на социалното неравенство и на различията в икономическото и образователното равнище на различните региони на ЕС.

Радев напомни и за последствията от Зелената сделка, която ще донесе огромна финансова тежест за България и поставя под въпрос конкурентоспособността на ЕС спрямо останалите глобални играчи.