Президентът Радев отказа Гешев да е главен прокурор

Снимката е архивна [Президентство на Република България]

Президентът Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на Висшия съдебен съвет.

Държавният глава обяви, че очаква “истинско състезание между кандидати, а не  формално изпълнение на процедурата”. “Белег на демократичната държава е наличието на алтернатива”, обясни президентът.

Той повтори тезата си, че липсата на алтернатива е заради изпълнителната власт, защото правосъдният министър не се е възползвал от правото си да издигне конкурент на Гешев.

Според Раден в нарушение на закона Висшият съдебен съвет е взел предвид при избора
на Иван Гешев подкрепата, оказана от държавни институции, включително от МВР, ДАНС, ГДБОП. “В разрез със закона превес взе масираната служебна и институционална подкрепа”, обяви той. Радев смята, че всичко това отнема от престижа и легитимността на избора на Висшия съдебен съвет.

“Изборът на главен прокурор засяга всеки български гражданин и изисква да бъдат разсеяни всякакви съмнения, че кандидатът няма да защитава обществения интерес и върховенството на закона”, каза Радев.

Иван Гешев бе избран за главен прокурор от Висшия съдебен съвет с 20 гласа “за” и 4 “против” на 24 октомври. Процедурата се финализира с президентски указ за назначаване. Държавният глава обаче може да откаже назначението само веднъж. Ако ВСС му върне същия кандидат, той ще трябва да подпише. От Висшия съдебен съвет вече дадоха да се разбере, че няма да има нови номинации, а просто ще прегласуват безалтернативната кандидатура на зам.-главния прокурор.

Не е изключено обаче президентът да забави подписването на втория указ и да сезира
Конституционния съд, който да разтълкува процедурата.