Продажбата на българско гражданство не носи пари, а скандали в Брюксел

[Media News BG]

Продажбата на български паспорти срещу инвестиции не е донесло инвестиции в България, но най-вероятно ще донесе на страната наказателна процедура от Европейската комисия. Огромна част от чужденците, които са използвали схемата за покупка на „златни паспорти“ в България, всъщност са купили държавен дълг и не са инвестирали нито лев в страната. Други само са внесли пари по сметка в българска банка, които след получаването на паспорта могат да бъдат изтеглени веднага.

Информация, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация, показва, че до този момент 98 чужденци са получили българско гражданство, след като са декларирали “инвестиции” от поне два милиона лева в страната. Инвестиции обаче няма. От тях 78 души са си купили държавни ценни книжа (държавен дълг, който носи доходност), а други шест “инвеститори” са внесли пари по сметка в българска банка. Така съмнителни чужди “инвеститори” получават възможност с българския си паспорт да се движат свободно в ЕС.

Управляващата коалиция между ГЕРБ и “Обединени патриоти” защитава схемата с продажбата на гражданство срещу инвестиции. Твърдението е, че България не бива да се лишава от тази възможност да привлече значими инвеститори.

Европейската комисия вече откри наказателна процедура срещу Малта и Кипър за продажбата на гражданство срещу инвестиции, а България бе предупредена, че най-вероятно ще е следващата. Комисията намира, че продажбата на гражданство е несъвместимо с принципа на лоялно сътрудничество, което е залегнал в член 4 от Договора за ЕС, както и че подкопава целостта на статута на гражданство на ЕС, предвиден в член 20 от Договора за функционирането на ЕС.

Управляващите рискуват наказателната процедура без обществото реално да има полза от тази схема. Към средата на декември 2020 г. в Министерството на правосъдието се обработват още 20 молби за придобиване на българско гражданство от хора, които са купили единствено държавни ценни книжа.

На този фон управляващите вече година и половина държат на трупчета законопроекта, който цели прекратяването на тези практики, което води до основателни съмнения за корупция. Контраразузнавателната агенция (ДАНС) е призована да следи за нарушения при процедурите за предоставяне на българско гражданство.

В момента Европейският парламент готви нов законодателен доклад за практиките при предоставяне на гражданство срещу инвестиции в ЕС. Българският евродепутат Елена Йончева е докладчик за групата на социалистите.

Преди две години бе арестуван шефа на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев (близък до ВМРО). Той отговаряше за предоставянето на удостоверения за български произход на лицата, които искат гражданство на това основание. Делото срещу него бе внесено в съда през септември 2020 г.