Прокуратурата: Борисов не е всявал паника за ваксините, а е информирал обществото

Борисов се ваксинира през юли и август с "Модерна". [Фейсбук/Бойко Борисов]

Изказването на Бойко Борисов, че „имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност“ не е престъпление, а информиране и отваряне на дискусия по значимата за обществото тема за срока на годност на ваксините срещу ковид.

Това излиза от съобщението на Софийската градска прокуратура за мотивите, с които на 23 декември е отказала да образува разследване срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ по сигнала на Стойчо Кацаров. Той сезира прокуратурата в края на октомври, докато беше служебен здравен министър, заради думите на Борисов: „Днес какво направиха – имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност – Пфайзер. До 30 септември им е срокът на годност. Удължили го били, но ролята на една ваксина е да бъде безопасна и да е ефикасна“,

В сигнала си до прокуратурата Кацаров написа, че думите на Борисов са фалшиви новини, деяние с висока обществена опасност, тъй като са казани в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че срещу Борисов е имало идентичен сигнал от движението БОЕЦ, както и още един сигнал, подаден до прокуратурата в Сандански. Те са присъединени към проверката, по която е постановен отказ да бъде образувано дело.

Наблюдаващият прокурор направил редица проверки – включително били изискани и получени справки за доставките на ваксини и техния срок на годност, справки от всички регионални здравни инспекции в страната за изпращането и получаването на ваксини във всички областни градове и др., обяснява държавното обвинение.

Така било установено, че 4 партиди на доставени ваксини със срок на годност до 30 септември 2021 г. са били изпратени в цялата страна. На 10 септември Европейската агенция по лекарствата одобри нов срок на годност на ваксината на Пфайзер при условия на съхранение при свръхниска температура – годността на замразен флакон бе удължена от 6 на 9 месеца.

Затова и прокурорът приема, че изявленията на Борисов не са всяване на паника, за което НК предвижда до 2 години затвор. За да бъде едно деяние всяване на паника по смисъла на НК, то трябва да накърнява обществения ред и спокойствие, обяснява прокуратурата. И допълва, че „изразите на Бойко Борисов не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на закона“.

Прокуратурата цитира и съдебна практика, с която да мотивира изводите си. Сред споменатите дела е и това срещу настоящия здравен министър Асена Сербезова. Тя бе разследвана и пратена на съд за всяване на паника по време на извънредното положение заради две нейни интервюта по БНР и БНТ, в които говори за възможен недостиг на лекарства. В крайна сметка Сербезова бе оправдана на две инстанции, като прокуратурата сама се отказа от делото срещу нея.

В крайна сметка прокуратурата приема, че изказването на Бойко Борисов е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем – сроковете на ваксината, които се удължават само с решение на Световната здравна организация.

Постановлението на СГП за отказ от образуване на досъдебно производство може да се обжалва пред апелативната прокуратура от подателите на сигналите срещу Борисов.