Прокуратурата вика Рашков на разпит по делото „Хемус“

Бойко Рашков [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Вътрешният министър Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по делото „Хемус“. Това обяви говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова на специален брифинг в сряда, 29 декември.

Причината Рашков да бъде викан е, че в интервю по БНР е казал, че за него не е тайна къде са източените милиони.

„За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“, казва Рашков пред БНР на 23 декември.

Вътрешният министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им, а така също и за крайните им получатели, макар тази информация поне до момента да не е била докладвана от ГДБОП на прокуратурата, обясни прокурор Петрова.

Затова Бойко Рашков се явява основен свидетел, който би могъл да помогне за установяването на истината. Той ще бъде призован по установения от закона ред, за да свидетелства каква информация му е известна. Това е единственият начин известните факти да бъдат закрепени като доказателства в процеса, обясни прокурор Петрова.

И допълни, че ако Рашков посочи в показанията си конкретни физически лица или търговски дружества, ще бъдат извършени всички възможни действия по разследването – разпити, претърсвания, изземвания. А ако се съберат доказателства, ще бъдат повдигнати и обвинения.

Прокуратурата обяви още, че освен делото за пране на пари, наблюдава и друго – за данъчни престъпления, от които биха могли да са парите, които се перат.

Критики към работата на МВР

Няколко пъти по време на брифинга прокуратурата опита да внуши, че МВР не работи качествено по делото „Хемус“. Беше подчертано, че наблюдаващите прокурори лично са събирали доказателства и са установили „важни обстоятелства, свързани с движението на паричните средства“, които „не бяха установени от органите на МВР при тяхната работа, въпреки че от месеци им е възложено разследването“.

Прокурор Петрова сподели и че в рамките на разследването обвиняемият Борислав Колев три пъти е отказал да даде обяснения пред ГДБОП, а по време на разпит пред наблюдаващите прокурори „изказал съмнения за работата на служители от ГДБОП“.

Колев вече е разпитан и пред съдия и е дал обстойни обяснения, като посочи данни за конкретни физически лица, търговски дружества и места, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление, обясни прокуратурата.

„До този момент органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори за движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферирани сумите след преминаването им през т. нар. фирми-бушони. От органите на МВР не са предоставяни данни и относно възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства“, подчерта говорителката на СГП.

Прокуратурата напомни и че материали от разследването не може да се разгласяват без съгласието на наблюдаващия прокурор, както и че министърът на вътрешните работи няма право да се меси в разследването.