Прокуратурата заля Кьовеши с дела

Лаура Кьовеши [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

143 дела от почти всички окръжни прокуратури в страната са пратени по компетентност към Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши. Това се вижда от справка, предоставена от Върховната касационна прокуратура, след като „Сега“ я осъди по Закона за достъп до обществена информация. От справката не става ясно дали е актуална към юни м.г., когато стартира работата на Европейската прокуратура и „Сега“ поиска данните, или е за след декември м.г., когато държавното обвинение бе осъдено да предостави информацията.

Справката съдържа номерата на делата и прокуратурата, която е преценила, че са за Кьовеши и й е прехвърлила производствата. Повечето от тях са образувани през 2020 г. и 2021 г. При проверка на произволни дела в портала за електронни услуги на прокуратурата, се вижда, че разследванията имат различно развитие, включително има прекратено, както и такива, които са приключили със споразумение.

Най-много дела към Люксембург е изпратила Софийската градска прокуратура – 36. Следва я спецпрокуратурата – 18, окръжните прокуратури в Благоевград и Пловдив са пратили по 12 дела, тази в Бургас – 9. Има прокуратури, които са прехвърлили на Кьовеши дела, които се броят на пръстите на едната ръка. От Видин и Враца например към европрокуратурата е заминало по едно дело, толкова са пратили и от Смолян и Монтана. Добрич, Разград, Ямбол, Пазарджик и Търговище отчитат по две.

През ноември м.г. европейският главен прокурор Лаура Кьовеши обясни по време на онлайн среща със служебния правосъден министър Иван Демержиев, че докато българската прокуратура е държала монопола да сезира за разследванията си европейската прокуратура, тя е получавала от България „само малки дела“. Малко преди това МВР и Агенция „Митници“ получиха право да подават към Люксембург казуси, по които е компетентна европейската прокуратура. Демерджиев каза в интервю за „Сега“, че вижда „възможност чрез работата си европейската прокуратура да запълни вакуума, който остава бездействието на българската прокуратура“.

В ръцете на европейската прокуратура би трябвало вече да са дела за случаи като този за разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са купени стотици джипове. Октомври 2020 г. Гражданското сдружение БОЕЦ сезира Кьовеши за факти и обстоятелства около изграждането на газопровода „Турски поток“ на българска територия. Преди това и евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще иска Кьовеши да провери парите, които отиват за българските пътища, както и как точно се строят те. Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков също се закани да прати няколко казуса на Кьовеши – реставрацията на местността Яйлата, „Квадрат 500“ и проекта за Ларгото. През август м.г. здравното министерство съобщи, че европрокуратурата поема разследването на китайските маски и респиратори, внесени по време на управлението на Бойко Борисов.