Прокуратурата обвини кандидат-президента Расате и го задържа за 72 часа

Боян Станков, който се нарича Расате. ["Дневник"]

Софийска градска прокуратура предяви обвинение и задържа за срок до 72 часа кандидата за президент Боян Станков, известен като Расате. Обвинението му е предявено в присъствието на служебен адвокат, съобщи прокуратурата.

Расате е доведен принудително в прокуратурата. Той е обвинен за едро хулиганство, както и за причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Расате бе арестуван късно във вторник, 2 ноември, след като прокуратурата обяви, че не може да го открие, за да го обвини. Часове след това той се появи в студиото на БНТ. Бил е задържан след това.

В събота група от 10 мъже нахлуха в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София.

Служителите, които са били в сградата, твърдят, че целият им офис е изпочупен, а сред нападателите разпознали лидера на БНС Боян Расате. Той отрече пред Нова тв да е участвал в нападението. „Гражданските ми права позволяват да се въздържа от коментар. Общността не трябва да се изненадва от подобни нападения. Те се занимават с пропаганда сред малолетни. Съвсем естествено е някога да се случи нещо подобно“, заяви той.

„Група от няколко души нахълтаха в офиса и просто започнаха да удрят и да блъскат всичко. Мен ме удариха в лицето. Познаваме хората, този, който ме удари, е Боян Расате. Него го разпознах със сигурност. Техника, вътрешни врати, всичко е счупено или разхвърляно“, разказва Глория, която твърди, че е ударена.

Според наблюдаващия прокурор доказателствата сочат, че има опасност Расате да се укрие, тъй като при предприемане на действия по призоваването му, той не е намерен на известните по делото адреси.

„Извършените престъпления се отличават с изключителна дързост и  незачитане на демократичните устои на държавата. Техният интензитет  и данните за предишно осъждане на обвиняемия сочат висока степен на обществена опасност, която според наблюдаващия прокурор налага задържане на Расате за срок до 72 часа“, обяви прокуратурата.

За задържането му разрешение е дала ЦИК. Предстои прокуратурата да внесе и искане в съда за постоянен арест на Расате. Засега той се е възползвал от правото си да не дава обяснения.