Прокуратурата опроверга Бойко Рашков: Няма подслушвани политици

Прокуратурата не откри престъпления и прекрати разследването за незаконните СРС-та. [Анелия Николова/"Дневник"]

Служебният премиер Стефан Янев, президентът, вицепрезидентът, на бивш министър-председател или други политици и депутати не са подслушвани незаконно. До този извод е стигнала Софийската градска прокуратура. Затова и е прекратила разследването, което започна заради твърденията на съпредседателя на “Демократична България” Атанас Атанасов, че срещу политици и протестиращи срещу правителството на Борисов са били прилагани незаконни СРС-та.

“В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция “Вътрешна сигурност” (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях. Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС”, обяви Софийската градска прокуратура в понеделник, 19 юли.

Според официалния отговор на ДАНС всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със закона. Не са били открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители в 45-ия парламент.

За кандидат-депутатите и наркотиците

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на СРС по две разследвания, по които разрешение е дал Специализираният наказателен съд. Става дума за дела за разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство и разпространение на марихуана и амфетамини. “След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура”, обяснява градската прокуратура. Така обаче се опровергава спецсъдът, който във вихъра на скандала излезе с позиция, в която отрече да е разрешавал подслушването на политици.

Софийската градска прокуратура е възложила и нарочна проверка на Националното бюро за контрол на СРС-тата, което всъщност би трябвало да проверява и самата прокуратурата. “Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства”, пише в прокурорското съобщение.

“Става дума за подслушване на стотици български граждани. Положени са големи усилия за унищожаване на материалите, съпътствали прилагането на СРС. Специално материалите в ГДБОП и в Дирекция “Вътрешна сигурност”. Там служители са били на слушалките непрекъснато, водели са записки, които после са били унищожавани. Въз основа на решение на българската прокуратура са били контролирани със СРС стотици български граждани”, каза Рашков в неделя1 18 юли, пред БНР.

Софийската градска прокуратура е в конфликт на интереси. Тя е орган, който може да заявява прилагане на СРС-та, и затова не може да проверява сама себе си. Това коментира в ефира на БНТ в понеделник съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов и даде да се разбере, че не вярва на изводите на държавното обвинение. “Чувам от Бойко Рашков и от други хора, че те други неща са видели в тая документация”, допълни Атанасов. По думите му само през парламентарна комисия могат да бъдат установени закононарушенията със СРС. Той каза още, че е готов да внесе искане за съставяне на специална комисия, макар че по темата може да работи и редовната комисия в НС за контрол на СРС-тата.