Борисов няма да бъде разследван за всяване на паника за ваксините

Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по сигнала, подаден срещу него от Стойчо Кацаров, докато беше служебен здравен министър. Това пише „Сега“, цитирайки справка по номера на преписката в електронното деловодство на прокуратурата.

Кацаров сезира прокуратурата срещу Борисов в край на октомври заради публичните му твърдения, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност.

В сигнала Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер – всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

Седмица след като Кацаров сезира държавното обвинение, шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова даде брифинг и обясни, че ще се искат документи от здравното министерство „какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок“.

Говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова е била търсена в сряда, 29 декември от „Сега“ с въпроса с какви мотиви е постановен отказът да бъде образувано разследване за твърденията на Борисов. Петрова е отговорила, че ако наблюдаващият прокурор й позволи, ще предостави информация.

Постановлението за отказ да бъде образувано дело е от 23 декември. Ден по-късно в интервю си за „24 часа“ Борисов отново постави под съмнение ваксините срещу ковид. Този път тези за деца. „Сега са се засилили да ваксинират и деца, но аз съм категорично против. Поне още няколко месеца трябваше да минат, докато всички клинични проби не покажат, че това е 100% безопасно за децата. Хайде, за нас, от 60 години нагоре, не задължителна, принудителна да я направят! Дето се вика остава ни малко живот. Но на децата РНК ваксини? Кръстя се да е безопасно. Поне още 2-3 месеца да минат и да сме сигурни“, каза той.