Прокуратурата пак не успя да отчете пред Брюксел осъден депутат

Разследващите сами са минирали делото срещу бившия депутат, разбра се от мотивите на съда. [Асен Тонев/"Дневник"]

Поредно знаково дело рухна на първа инстанция. Бившият депутат от ДПС и лидер на партия ДРОМ Илия Илиев бе оправдан за купуване на гласове от Софийския градски съд в понеделник, 15 март.

Мотивът за оправдателната присъда, изтъкнат от съдия Стефан Милев, е че обвинението не е доказано. Така прокуратурата няма да може да отчете пред Брюксел осъден депутат за купуване на гласове.

Съдията разясни, че разследването неправилно е водено от полицейски служители, при положение, че още в началото е било ясно, че разследваните са лица с имунитет. Това означава, че материалите по делото е трябвало да бъдат предадени на следовател. Така съдебният състав няма как да приеме доказателствата, събрани от некомпетентен орган. Единствените доказателства, на които съдът може да се позове, са свидетелските показания, дадени по време на процеса. Нито един от свидетелите обаче не потвърди в залата, че подсъдимият му е предлагал пари.

Илиев беше пратен на съд преди 3 години заедно, а като негов съучастник бе обвинен Иван Тодоров. Той се призна за виновен и се споразумя с прокуратурата за едногодишна условна присъда и 5000 лева глоба.

Според обвинението двамата са купували гласове в ромския квартал в Ямбол преди парламентарните избори от есента на 2014 г. Тогава Илиев и Тодоров бяха кандидати за депутати от ДПС и решили да наемат помещение в ромския квартал, където организирали схемата и започнали агитация да се гласува за Илиев срещу обещание за пари. Тодоров водел тетрадка, в която отбелязвал на кого каква сума е обещана и колко члена от съответното семейство ще гласуват. Прокуратурата твърди, един глас струвал от 20 лева до 50 лева.

Преди изборния ден част от свидетелите по делото били поканени от Илиев и Тодоров в заведение в града и там Илиев дал 2000 лева, които били разпределени между тях. Бъдещият депутат поел ангажимента за изплащане на още пари, като станат ясни резултатите от изборите.

Прокуратурата вече обяви, че ще протестира присъдата на градския съд пред апелативния.