Прокуратурата подхвана ТЕЦ-овете на Ковачки за горене на боклук

Главният прокурор Иван Гешев. [в. "Сега"]

Скандалът с вноса на боклук от Италия, който да бъде горен в България, зави в неочаквана посока. В четвъртък (13 февруари) прокуратурата разпореди на министъра на околната среда да бъде направена спешна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-ове, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки, макар и формално да са собственост на офшорни компании.

Веднага след като се разбра за разпоредената проверка, главният прокурор Иван Гешев посети Бобов дол, където е един от ТЕЦ-овете, които ще бъдат под наблюдение. Останалите са ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“.

„Майбах“ или чист въздух

„Констатирано е по досъдебното производство, че има изтекло разрешително за тестово
горене на боклук. Констатирано е, че се складира наблизо в площадка боклук, който най-вероятно не отговаря на показателите за така наречения RDF, горенето на който би трябвало да не е проблем и това е особено чисто биологично гориво по същество. По-лесно е да караш „Майбах“, отколкото да си го продадеш и да го вкараш в съответните устройства за осигуряване на чистотата на въздуха в ТЕЦ-а, защото това теоретично би струвало 100-200 милиона, защо да ги даваш, като можеш да си караш хубави коли, да имаш яхти и така нататък“, коментира в Бобов дол главният прокурор.

Досега прокуратурата не виждаше проблеми с горенето на отпадъците в четирите централи. Сега обаче заради „голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост“ до ТЕЦ-овете, прокуратурата е наредила проверка на на разрешителните и дейността на компаниите. Екоминистерството трябва да отговори дали инсталациите имат нужните филтри.

Засега бизнесменът Христо Ковачки твърди, че не се страхува от проверките, защото те са полезни. Той нямал намерение да напуска страната.

Възмездие

Гешев коментира и проверката на всички над 10 000 приватизационни сделки, която в сряда възложи на ДАНС. „Всички български граждани са уверени, че голяма част от българския капитал е с криминален произход, с генезис, свързан с трансформация на държавен в частен бизнес“, каза той. И допълни, че ако бъдат констатирани данни за престъпления, за които не е изтекла давността, те ще бъдат разследвани. Втората цел на проверката била да бъде показана истината „за това, което се случи през последните 30 години“.

Гешев поиска и промени в законите и конституцията така, че прокуратурата да има възможност „да си свърши работата и да има възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани“. Главният прокурор допълни, че „тези активи или бяха обезкостени, или нарязани за скрап, или купени за смешни пари от други хора. Тези активи, доколкото вече съществуват, са в ръце, които са ги придобили по криминален начин. Вероятно има и случаи, когато всичко е протекло по правилата. Но имам съмнение, че процентът на това ще е незначителен“.