Прокуратурата поиска имунитета на Елена Йончева от Европейския парламент

Елена Йончева [Дневник]

Българската прокуратура е поискала от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли да бъде свален имунитетът на евродепутатa Елена Йончева (БСП, Алианс на социалисти и демократи). Това съобщи самият председател на ЕП при откриването на пленарната сесия  в Страсбург в понеделник.

Държавното обвинение иска да бъде възобновено наказателното производство за пране на пари срещу Йончева, което започна в началото на тази година. Искането е представено пред правната комисия на Европарламента, уточни Сасоли. Елена  Йончева казва, че сама ще се откаже от имунитета си.

В края на януари, няколко месеца преди европейските избори, Специализираната прокуратура повдигна обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери. Тогава разследващите обявиха, че парите са били източени от КТБ чрез офшорка, регистрирана на Британските Вирджински острови. Делото бе инициирано по сигнал на депутати от ГЕРБ.

Въпреки проблемите с прокуратурата БСП лансира своя депутат и бивш журналист Елена Йончева за водач на листата за европейските избори.

Държавното обвинение твърди, че през 2012 година Йончева е направила общо дружество с офшорната фирма, която след това е внесла над 650 000 лева от КТБ по сметки, управлявани от Йончева.

Обвинението се крепи на факта, че на 17 април 2012 г. като едноличен собственик на “Авторска телевизия” ЕООД Йончева е взела решение за учредяване на съвместна компания с регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка “Далий Трейдинг Лимитид”, конттролирана от мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Общото им дружество е кръстено “Офроуд” ООД.

Фирмата на Йончева “Авторска телевизия” се е задължила да участва в общото дружество с 5000 лева, а съдружниците ѝ от “Далий Трейдинг Лимитид” – с 315 000 лева. Разликата между двете суми в размер на 310 000 лева трябвало да влязат във фонд “Резервен” на новоучреденото дружество “Офроуд”.

Ключовото условие в това дело е да се докаже, че Йончева е знаела, че изпира пари с престъпен произход. Към 2012 година Цветан Василев все още беше банкер и един от най-влиятелните хора в държавата. Банката му харчеше парите на държавните дружества, които бяха поставени в КТБ от първото правителство на ГЕРБ. През 2011 година той бе “Мистър Икономика”, а през 2013 година бе “Банкер на годината”.

Още тогава Йончева коментира, че делото има за цел сплашване от ГЕРБ и “тяхната прокуратура“

“Обвинението, че работейки в ТВ7, съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица от документални филми за войната в Сирия и действията на ислямистките организации в Алепо, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и началото на гражданската война. Филмите са излъчени, а техниката за тяхното заснемане и монтаж, както и за репортажите в пряк ефир, е налична”, коментира Йончева при образуване на делото.

След избора й за член на Европейския парламент делото трябваше да бъде спряно заради имунитета на Йончева. След свалянето му, разследването може да продължи.

Елена Йончева е вторият български евродепутат, за който се иска снемане на имунитет. Първият беше лидерът на Партията на българските социалисти и бивш премиер Сергей Станишев, който бе  във връзка с изчезнали секретни доклади докато е бил премиер. впоследствие той беше оправдан по това обвинение.