Прокуратурата притопля старите проверки срещу Пеевски

Сийка Милева [Велко Ангелов/"Дневник"]

Прокуратурата ще анализира проверките, които са правени на Делян Пеевски през годината. Това обяви в специално изявление говорителката на главния прокурор Сийка Милева в петък, 4 юни.

Милева не уточни точно какви са проверките, само отбеляза, че са “редица”. “По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани”, гласи изявлението на Милева.

Тя обяви още, че държавното обвинение е образувало шест преписки спрямо всеки от санкционираните от САЩ за корупция. Освен Пеевски това са Васил Божков,  зам.-председателят на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина.

Милева повтори, че прокуратурата подкрепя САЩ. И че трябва да има конструктивен диалог с другите власти. “Това едва ли може да стане в условия на политически атаки срещу съдебната власт”, без да уточнява какво има предвид.

“По отношение на обвиняемия Божков, освен 18 обвинения за различни престъпления, са налице няколко разследвания в Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност. Предстои да бъде преценено дали предметът на проверката (по доклада на САЩ, бел. ред.) съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена по компетентност на Специализирана прокуратура”, каза Милева.

Манолев, Харалампиев и Томов са подсъдими за корупционни престъпления, посочи още говорителката.

Според нея “голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерството на финансите на САЩ, вероятно стъпват на работата на прокуратурата на Република България и събраните от нея доказателства – част, от които вече са представени и в съда”. Милева напомни, че в демократичните държави само съдът се произнася за вината на някого.

“Както по отношение на лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, така и по отношение на лицето Желязков, ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посоченото в доклада на САЩ. В случай, че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия”, допълни Милева.

По думите й прокуратурата ще поиска от САЩ “конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация”.

Образувано е дело за СРС-скандала

Милева обяви още, че за скандала с евентуалното незаконно подслушване на политици е образувано разследване, което е възложено на Националната следствена служба. По делото вече са разпитани 11 свидетели, изискана е информация от ГДБОП, Дирекция “Вътрешна сигурност” към МВР и ДАНС.

“От получените до момента отговори е видно, че не е установено незаконно подслушване на лица, имащи отношение към политическия живот и изборите за 45-ото Народно събрание”, обяви прокурорката.

Прокуратурата обаче чака и проверката на бюрото за контрол на СРС-тата.

“За пореден път заявяваме, че ще продължим да се противопоставяме остро на опитите прокуратурата да бъде използвана с политически цели и да бъде въвлечена в предизборната надпревара. Ние работим и ще продължим да работим само и единствено в интерес на българските граждани и обществото при стриктното спазване на закона”, заключи Милева.