Прокуратурата прехвърли на Кьовеши сигнали от служебните министри

Лаура Кьовеши [EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Българската прокуратура прехвърли на колегите си в Люксембург три сигнала, подадени от служебни министри. Това обяви държавното обвинение в понеделник, 11 октомври. Междувременно държавното обвинение в София обяви, че работи по общо 20 проверки, след като е била сезирана от служебните министри за дейността на правителството на Бойко Борисов.

Прокуратурата е толкова пестелива за подробностите за образуваните преписки, че за част от тях от съобщението й изобщо не се разбира за какво става дума.

Казусите, препратени до оглавяваната от Лаура Кьовеши институция са: доклад от екоминистерството за нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма „Околна среда“ – 2014-2020 г. За този случай EURACTIV България писа още на 8 юни, когато публикува разследване на Валя Ахчиева.

Другият изпратен в Люксембург сигнал от зам.-министър на икономиката за престъпления по отношение получени незаконно средства от еврофондове – Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ – 2014-2020 г.

Третият сигнал е от Изпълнителна агенция „Одит на средства на ЕС“ при Министерство на финансите за съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. По последния сигнал обаче европейската прокуратура е отказала да образуването на дело и случаят вероятно ще бъде предаден на българската антикорупционна комисия.

В понеделник ръководената от Иван Гешев прокуратурата обяви, че се разследват нарушения при ремонта и реконструкцията на 414 язовири. Особено активен по тази тема през последните няколко месеца бе служебният икономически министър Кирил Петков. Именно той инициира проверките в Държавната консолидационна компания (ДКК), която получи близо половин милиард лева за ремонт на водоемите. Проверката, разпоредена от Петков, показа стряскащи разлики в ценките на строителството на различни обекти.

Държавното обвинение проверява и сигналите на здравния министър Стойчо Кацаров, свързани с прекратения засега проект за строителство детската болница. Договорът бе подписан от правителството на Борисов с консорциум „Детско здраве“ с водеща компания „Главболгарстрой“. Контрактът бе прекратен от служебното правителство, а стойността му бе 78 милиона лева без ДДС.

Държавните дружества „Напоителни системи“ и „Автомагистрали“ също се проверяват. Разследват се и договори за поддръжка и ремонт на пътища, както и за реконструкцията на Ларгото в София.