Прокуратурата призна, че неправилно е обвинила шефката на фармацевтичния съюз

Асена Сербезова [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Софийската градска прокуратура се отказа от обвиненията срещу шефката на фармацевтичния съюз Асена Сербезова. Това се случи в съдебната зала в понеделник, 5 юли, докато Софийският градски съд заседава като втора инстанция по делото срещу нея.

Сербезова бе подведена под отговорност за всяване на паника по време на извънредното положение. Повод за това станаха две нейни интервюта по БНР и БНТ, в които говори за възможен недостиг на лекарства.

През март 2021 г. Софийският районен съд я оправда на първа инстанция, но прокуратурата протестира и така делото стигна до градския съд. Прокурор Дочо Дочев пледира пред магистратите, че в случая става въпрос за отстояване на мнение, което не е целенасочено невярно заблуждаващо съобщение за тревога. Подсъдимата правилно е оправдана, да си потвърди изцяло оправдателната присъда, настоя прокурорът. Според него Сербезова не е извършила престъпление.

Съдът получи от НЗОК справка със сигнали от търговци, доставчици и пациенти за липса на лекарства. Градските магистрати ще се произнесат по делото в 1-месечен срок.