Прокуратурата проверява Бойко Рашков

Бойко Рашков [стопкадър bTV]

Софийската градска прокуратура е поискала разкриване на данъчна и осигурителна тайна на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, пише „Дневник“, като цитира източници в съдебната система.

Искането е отправено в началото на седмицата, показва и справка в съдебните регистри. Не става ясно обаче какви са предметът на производството и неговият характер – дали става дума за разследване или за проверка. Софийската градска прокуратура може да разследва тежки престъпления, както и данъчни престъпления.

Пред „Дневник“ Рашков заяви, че не знае за какво става въпрос и не го интересува.

Шефката на градската прокуратура Илияна Кирилова коментира пред „Дневник“, че по принцип делата не се образуват срещу конкретен човек и не знае за какво става дума. Тя насочи към пресцентъра на градската прокуратура, откъдето поискаха да им бъдат пратени писмени въпроси.

В началото на юни, след като Рашков изнесе информация, че прокуратурата бездейства по проверки за имущественото състояние на магистрати и политици, срещу него започна атака за имотното му състояние в жълти медии. Реакции имаше и от депутати от ГЕРБ, които питаха как Рашков се е сдобил с конкретни имоти. Тогавашният финансов министър Асен Василев, който сега е лидер на „Продължаваме промяната“, заяви, че ако има сигнал за несъответствие между доходи и имотно състояние на вътрешния министър, проверка ще бъде направена. Няма официална информация дали има такъв сигнал, пише още „Дневник“. И припомня, че Рашков е спряган неофициално за министър на вътрешните работи в бъдещия коалиционен кабинет.