Прокуратурата разследва пране на пари при сделка на депутат от ГЕРБ

Лъчезар Иванов [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Специализираната прокуратура е образувала разследване за пране на пари по проверката на антикорупционната комисия КПКОНПИ за това дали има престъпление при реализирана от депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов голяма печалба от продажба на акции. Това пише “Сега”, като цитира говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

“Във връзка с Ваше запитване дали в Специализираната прокуратура е постъпила проверка от КПКОНПИ, касаеща евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари от страна на народен представител с инициали Л. И. – Ви уведомявам, че преписката е получена в СП, разпределена е на случаен принцип и наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 253 от НК”, гласи дословно отговорът.

“Не се притеснявам от проверка и съм казал от самото начало, че ще съдействам, както и съм информирал за всичко КПКОНПИ. Когато си гузен, или когато си нарушил закона, търсиш да се оправдаваш”, коментира пред “Сега” Иванов. Той допълва, че няма сам да се откаже от депутатския си имунитет. Според него всичко имало една основна цел – да се отклони вниманието от по-големите проблеми в държавата и да се удари ГЕРБ

Че ДАНС, КПКОНПИ и прокуратурата проверяват Иванов за пране на пари, разкри преди месец “Свободна Европа”.

Депутатът е извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Като възнаграждение той е получавал акции на дружеството, които по-късно продава и реализира печалба от 1,6 млн. долара. Така привлича и вниманието на службите.

Иванов е народен представител от ГЕРБ за шести пореден път. От години той демонстрира близост с лидера и доскорошен премиер Бойко Борисов, като дори бе обявен за негов личен лекар.

“След проведени оперативни действия, снабдяване с документи и снемане на обяснения от г-н Иванов и други лица, с решение на комисията от 14 юли 2021 г., материалите са изпратени на прокуратурата по компетентност за преценка за евентуално престъпление, свързано с изпиране на пари”, коментираха преди месец от КПКОНПИ пред “Свободна Европа”.

Иванов твърди, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага, и не се притеснява от нищо.

“През 2018 г. съм получил акциите, които, не знам доколко знаете, се блокират, когато ги получиш – смисъл, когато подпишеш договора, не ги реализираш веднага на финансовите пазари”, казва Иванов. По думите му това е причината да не ги посочи в имуществената си декларация за въпросната година. Те не фигурират и в декларациите, подадени през 2019 и 2020 г. Той твърди, че печалбата е вписана тази година в декларацията, подадена в края на мандата на 44-ото, както и при влизането си в 45-ото Народно събрание (НС) през пролетта на 2021 г. Тези декларации още не са публикувани в регистъра на КПКОНПИ.