Прокуратурата спря да търси Мата Хари, която снима Борисов

Една от снимките, разпространени в интернет през юни.

Дни след като спецпрокуратурата прекрати проверката за записите на Бойко Борисов, във вторник, 22 декември, Софийската градска прокуратура сложи точка и на друг скандал около премиера – този за снимките от спалнята му, чекмеджето с пачките, кюлчетата и пистолета.

Прокуратурата твърди, че е разследвала обективно, всестранно и пълно, но въпреки това не е успяла да установи на кои дати са направени снимките, дали виждащите се в отворено чекмедже банкноти са истински и колко са, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни, нито чия собственост са те.

Това обяви прокуратурата в специално прессъобщение във вторник. Делото, което се води за използване без разрешение на специално техническо средство, е спряно, тъй като не е установен извършителят. Най-вероятно то ще остане на трупчета, докато изтече давността и бъде прекратено.

Прокуратурата обяснява, че са направени технически експертизи на публикуваните в медиите снимки и видеозапис. Но файловете не са оригиналите, което означава, че не може бъдат направени категорични изводи какво и кога е било заснето.

“Предоставените за изследване файлове са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Част от тях са с променени дати на заснемане – 2013 г., 2021 г., 2024 г., докато датите, извлечени чрез експертизата от файловете са 25 септември 2017 г., 4 януари 2019 г., 6 февруари 2019 г. Една от снимките е с намалени размери. Според експертното заключение при две от снимките се наблюдава, че предметите, намиращи се на нощното шкафче, са подредени по изключително сходен начин, въпреки че самите снимки, според данните, извлечени от файловете, трябва да са били заснети в изключително дълъг промеждутък от време – близо година и половина”, се казва в съобщението.

Колкото до видеозаписа от спалнята, експертизата е установила, че от 21-вата до 22-рата секунда за кратко се вижда отражението на снимащия – жена в черна рокля, без ръкави, с гривна на ръката, с тъмна коса. Тъй като качеството е лошо, а и става дума за отражение, за експерта е трудно да определи повече детайли, обяснява прокуратурата. “С оглед установяване самоличността на лицето от видеозаписа са събрани възможните доказателства, но до момента същото не е установено”, твърди прокуратурата. Но не казва в прав текст дали Бойко Борисов е разпитан за самоличността на снимащата, с която той не веднъж е казвал, че е наясно. Последно в интервю за “Франкфуртер алгемайне цайтунг” той я сравни с Мата Хари.

Наблюдаващите прокурори не намират, че по делото има доказателства за престъпление, свързано с естеството на вещите от снимките и видеозаписа, произхода им или режима на тяхното държане. “Това е така, защото независимо за какво престъпление по НК се извършва разследване, основният въпрос е отразяват ли веществените доказателства по делото обективната действителност. При установената фактическа обстановка, след провеждане на всички възможни към момента действия по разследването, категорични доказателства в тази насока не са събрани”, казва прокуратурата.

Държавното обвинение обръща внимание на една от възможните хипотези – че някой е аранжирал чекмеджето специално за снимката, за да бъде представен Борисов в негативна светлина. “Тази хипотеза е в унисон с други, установени в хода на разследването доказателства – от изготвената техническа експертиза може да се изведе предположение, че видеозаписът и заснемането са извършени от лица извън служителите на НСО; налице са манипулации на данните за файловете и не е възможно да се установи действителната дата на заснемането”, пише прокуратурата.

За да бъде изяснено дали има пропуски при изпълнение на служебните задължения на НСО по личната охрана на министър-председателя и външната охрана на жилището, което обитава, от делото са отделени материали, които са пратени на Софийската военна прокуратура.