Прокуратурата ще проверява Пеевски заради US санкциите за корупция

Всички, посочени от САЩ, ще бъдат проверени, твърди сега прокуратурата, която през годините не веднъж не забелязваше Пеевски (в гръб). [Архив на в. "Сега"]

Спрямо всички лица, посочени в доклада на САЩ за налагане на санкции, ще бъдат предприети всички необходими действия по закон за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна информация по надлежния ред.

Това обяви прокуратурата в четвъртък, 3 юни, ден след като САЩ наложиха санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков заради тяхната значителна роля в корупцията в България. Санкционирани бяха и бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев и Петър Харалампиев и Красимир Томов от Държавната агенция за българите в чужбина.

Без да цитира имена, прокуратурата разказва, че срещу четирима от санкционираните вече е предприела действия. Но спестява защо останалите двама – Желязков и Пеевски, са останали извън полезрението й.

“Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са  доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд”, пише прокуратурата за Харалампиев и Томов.

За Манолев е обяснено, че през 2019 г. Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла обвинителен акт за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз.

Божков е в позицията на прокуратурата с образуваните дела срещу него и събрани доказателства “за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност”.

“Прокуратурата напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията”, пише още в позицията.

Прокуратурата оценява високо американската помощ в борбата с организираната престъпност и корупцията. И твърди, че прокуратурата няма колебания да обвини когото и да е, когато има доказателства.