Прокуратурата ще пита Борисов за къщата в Барселона

Бойко борисов говори с журналисти на 20 февруари 2020 г. [Георги Готев]

Прокуратурата започва проверка на твърденията в испанския всекидневник “Ел Периодико”, че “разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер-министъра на България”. Това съобщи държавното обвинение в понеделник (24 февруари).

“В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки”, обещава прокуратурата. Това означава, че и премиерът Бойко Бориков ще бъде извикан за да даде обяснения.

Обвинението допълва, че за да се изяснят сочените данни за извършено престъпление ще бъде поискана официална информация от испанските власти.

Борисов твърди, че скандалът, който го свързва с Барселона, е изфабрикуван и зад него стоят президентът и Русия.

Случаят с къщата в Барселона е от няколко години. През лятото на 2018 г. в специално създадена Фейсбук група “Да спрем разграбването на България” се появиха два клипа, в които се изнасяше информация за връзка на премиера Бойко Борисов с покупката на къща в Барселона. След това съществуването на групата бе прекратено, въпреки обещанията за още разкрития.

Твърденията бяха, че в тази къща живее бившата манекенка от Сандански Борислава Йовчева с малката си дъщеря Ема, а имотът се води собственост на бащата на манекенката, макар че милионите за покупката му са осигурени чрез сложна верига от фирми.

В клиповете се прави намек, че премиерът е свързан с къщата, а произходът на парите е проследен до “Тенис клуб – Банкя”, управляван съвместно от Йордан Христов и Иван Саздов, които са познати на Борисов.

Сюжетът с къщата в Барселона е от началото на 2016 г., когато сайтът “Биволъ” публикува част от запис на разговор между съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния адвокат Момчил Мондешки. В записа се чува Янева да казва, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на някакво момиче.

Сигналът за къщата в Барселона бе подаден от гражданското сдружение БОЕЦ в посолството на Испания в София преди повече от година. Явно дипломатическата мисия е предала документите до компетентните власти. По същото време евродепутатът от БСП Елена Йончева също се ангажира със случая, а БСП поиска българската прокуратура да го разследва. Ако обвинението е работило по сигналите на БСП по темата, би трябвало Борисов вече да е викан за обяснения. От спецпрокуратурата, която работи по сигналите, обаче не предоставят информация за движението им.

Петър Стоянов и Иван Костов също ще дават обяснения по проверка

Петър Стоянов, който беше президент в периода 1997 г. и 2002 г., и премиерът от 1997 г. до 2001 г. Иван Костов също ще трябва да дават обяснения по проверка, след като прокуратурата се самосезира и за интервюто на проф. Стив Ханке пред bTV отпреди седмица. “Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление”, твърди обвинението и цитира разказаното от  Ханке: “Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че “трябва да се справим с корупцията”, а той отвърна: “Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?” Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита “И, къде са?” Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – “професор Ханке те е хванал в крачка”.

Прокуратурата ще писка от Ханке да конкретизира твърденията си и да й предостави документите, за които говори.

Магистрати обаче коментират, че и давността за преследването и на най-тежките корупционни престъпления е 15 години.