Прокуратурата ще разследва сделката, с която Доган получи ТЕЦ “Варна”

ТЕЦ "Варна" [Анелия Николова/"Дневник"]

Българската прокуратура ще започне разследване на продажбата на ТЕЦ “Варна” от чешката компания ЧЕЗ на българската фирма “Сигда”. Българската компания е притежавана от децата на бившия транспортен министър Данаил Папазов, но след това контролният пакет бе прехвърлен в ръцете на почетния лидер на ДПС ДПС Ахмед Доган. Първоначалното разследване на случая бе инициирано в Чехия от депутати от чешката опозиционна антикорупционна “Пиратска партия”.

В България прокуратурата бе сезирана от Антикорупционния фонд (АКФ) и сенатора в чешкия парламент Лукаш Вагенкнехт. Първоначално Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство, но отказът бе обжалван. Сега Софийската апелативна прокуратура го отменя и разследване ще има.

Апелативните прокурори нареждат да бъде извършена проверка на произхода на средствата на сделката, повторното пускане в експлоатация на централата и сделките за студения резерв. За целта ще бъдат снети обяснения от миноритарните собственици в “Сигда” Станислав и Ивелина Папазови, но прокуратурата не смее да спомене Доган, който притежава над 70% от акциите в централата.

Софийската апелативна прокуратура иска разследването за таца да отговори на 18 въпроса. Държавните органи трябва да обяснят защо са разрешили на дружеството да се прелицензира да работи от въглища на газ и са сключили договор за поддържане на студен резерв с него, вместо с държавната ТЕЦ “Марица Изток 2”. Интересно е да се разбере дали ТЕЦ “Варна” изобщо е произвеждала електроенергия след сделката и какви приходи е получила от това.

“По отношение на извършената продажба на централата от “ЧЕЗ Груп” на “Сигда” ООД е останал неизяснен въпросът на каква реална стойност е извършена продажбата и какви данъци са платени към фиска. По справка на ДАНС е видно, че не са налични данни за осъществяване на трансфер на значителни средства между свързани лица при сключване на сделката, но не става ясно дали това е от извършена от ДАНС проверка за тези обстоятелства или просто не са постъпвали такива данни от друг източник”, пише в прокурорското постановление.

Магистратите настояват да се разбере дали при продажбата на акциите от “Сигда” на Доган са били приложени документи за произхода на средствата, с които е платено.

“Това отваря възможност българските граждани да получат отказаното им до този момент реално разследване на случай на съмнения за сериозни злоупотреби, свързани с евентуално укриване на данъци и пране на пари, при това с участие на видни политически личности като д-р Ахмед Доган, Данаил Папазов и техни близки родственици”, коментира директорът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев.