Рашков: Има показания, че Борисов е заплашвал свидетел, за да спаси министър от дело за корупция

Бойко Рашков [Георги Кожухаров/Дневник]

Има свидетелски показания, че Бойко Борисов е заплашвал гражданин, че семейството няма да разбере дали не яде месото му, за да оттегли човекът показанията си, уличаващи министър от правителството на ГЕРБ в корупция. Свидетелят е оттеглил показанията си, дадени пред съдия, и така делото срещу министъра за подкуп от 200 хил. лв. е провалено.

Това се разбра от разказа на служебния вътрешен министър в предаването на Сашо Диков “ЕвроДикоФ”  по тв “Евроком” вечерта в петък, 4 юни.

“Имаш жена и деца, които няма да разберат дали не ядат твоето месо”, цитира преди седмица Рашков думите, които свидетелят чул от Борисов. Сега министърът показа и сигнала по делото, подписан от свидетеля. Името на човека не бе огласено в ефир.

Стана ясно, че той е бил свидетел по дело на Софийската градска прокуратура от 2009 г., водено срещу неизвестен извършител.

“Ако сега не ме послушаш, знаеш, че машините в месокомбината работят на пълни обороти и жена ти няма да разбере, че яде от твоето месо”, казал Борисов и го изгонил от кабинета си, разказва свидетелят в сигнала си. “На базата на тази заплаха, въпреки че този гражданин е депозирал показания по досъдебното производство, той е бил принуден да се яви пред съдия и да заяви, че не поддържа показанията, които е дал преди това”, каза Рашков.

Ако свидетелят не бил оттеглил показанията си, министър от правителството на Борисов е щял да бъде осъден за подкуп от 200 хил. лв. и би влязъл в затвора, допълни Рашков.

Служебният министър не беше конкретен кой министър е бил покрит. Но направи препратка към прословутата срещу в дома на Борисов в Банкя, от която преди години изтекоха записани разговори. На нея присъстваха тогавашният градски прокурор Николай Кокинов и земеделският министър Мирослав Найденов.

“Това дело е било смачкано от следствието и прокуратурата. Хората са се опасявали от Борисов, до такава степен той е могъл да влияе върху развитието на процеса. И от него нищо не е излязло при явни данни за извършено престъпление”, заключи Рашков.

Рашков отново обясни, че вече не вярва на прокуратурата под това й ръководство. “САЩ обявиха за корумпирани няколко души, между които трима много известни – Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-председателя на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Гешев е продукт на тези, обявени за корумпирани лица”, каза Рашков.

По думите на Рашков има документи, които потвърждават твърденията на зам.-председателя на “Демократична България” Атанас Атанасов, че са подслушвани политици от опозицията преди парламентарните избори през април.

Колкото до историята с отнетия му допуск до класифицирана информация, Рашков се закани да съди съди бившият вече зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков, който обяви, че допускът на Рашков е отнет, тъй като той е разгласявал класифицирана информация.