Рашков предупреди за тълпи от афганистанци на границата до месец

Бойко Рашков [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков предупреди в петък, 27 август, че до месец големи маси афганистанци ще са непосредствено до българските граници. Премиерът Стефан Янев обяви, че има готовност в близките дни да свика Съвета за сигурност към Министерски съвет за приемане на конкретни мерки по темата.

От парламентарната трибуна Рашков обясни, че това са прогнозите на българските разузнавателни и контраразузнавателни служби, които са включени в щаба, организиран, за да посрещне мигрантските вълни. Шест пъти се е увеличил мигрантският натиск върху България в сравнение с юли 2020 г., уточни той.

“От Афганистан към Турция и България са тръгнали много хора, които се придвижват на огромни маси, и че това е процес, който се следи постоянно и внимателно. През юли вече е отчетено 6-кратно увеличение на мигрантския натиск в сравнение със същия период през миналата година”, коментира министърът.

Оградата на границата с Турция е силно повредена

Той подчерта, че е направена проверка на преградното съоръжение по границата. Проверката е показала, че то не е било поддържано – на някои места има срутища, пробиви, има части, които са паднали. За оградата са отговорни областните управители на Бургас, Ямбол и Хасково. Рашков каза, че те  са заявили, че имат нужда от пари, за да  възстановят преградата. Оградата бе построена през 2016 г. за 102 млн. лева.

Рашков съобщи, че мигрантските центрове се запълват бързо – капацитетът им е запълнен на 75,6% – 953 души при налични 1200 места. Вече е отворен допълнително центърът в Елхово, който е с 200 места. Има готовност за отварянето и на Любимец. Към момента няма идея да се изграждат нови центрове.

Служебният министър подчерта, че към момента не се предвижда изграждане на нови миграционни центрове.

“Към 23 август тази година в домовете за временно настаняване на бежанци са настанени 953 лица при общ капацитет 1260. Имаме 75.6 % запълване. На 16 август е отворен ремонтирания център за настяване на бежанци в Елхово. Така капацитетът за настаняване е увеличен с 200 места. Ако продължи да нараства миграционния натиск, е възможно поетапно пускане на още два обекта – в Любимец и Елхово, изградени през 2020 г.”, обясни той.

Премиерът е готов да свика Съвета за сигурност

Служебният премиер Стефан Янев също коментира в пленарната зала бежанската вълна от Афганистан.

“В готовност сме, планираме в близките дни да съберем Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да приеме конкретни идеи и предложения”, подчерта той.

Премиерът заяви, че се обмисля  централизиране на дейността по отговорността на държавната граница изцяло върху МВР, съответно върху “Гранична полиция”.

“В момента има смесване на отговорностите. Областните управители имат отношение по поддържането на съоръжението, а “Гранична полиция” охранява”, каза още Стефан Янев и предположи, че “кабинетът ще се обърне много скоро към парламента по тази тема”.

От името на служебното правителство той изрази искрени съболезнования на близките на жертвите при атентата в Кабул, при които загинаха най-малко 60 души.

Премиерът Янев остро осъжда терористичния акт на летището в столицата на Афганистан и “счита за недопустима всяка проява на жестокост и насилие над мирни граждани”.