“Репортери без граници“ заклейми съдебния тормоз върху български журналисти

Международната журналистическа организация „Репортери без граници“ обяви, че осъжда „съдебния тормоз“, на който са подложени главният редактор на Mediapool Стояна Георгиева и бившия журналист от същата медия Борис Митов (сега част от „Свободна Европа“). Те бяха осъдени да заплатят безпрецедентната сума от 60 000 лева като обезщетение за съдия Светлин Михайлов за нанесени му обиди, въпреки че в журналистическите материали за него са припомнили само верни факти.

“Репортери без граници“ призовават новата управляваща коалиция в България да противодейства на практиката за завеждане на съдебни дела от типа SLAPP (стратегически съдебни дела срещу публично участие), които имат за цел да ограничат свободата на изразяванe.

Съдия Михайлов завежда делото с мотива, че се е почувствал обиден от отдавна известни факти и изказвания по негов адрес, както и споменаването на неговото имуществено състояние. Борис Митов е припомнил, че той пари и имотите за над 1 млн. лв.

„Тази осъдителна присъда може да създаде опасен прецедент за свободата на печата в България. Непропорционалният размер на обезщетението, което журналистите бяха осъдени да платят, може да има смразяващ ефект върху медиите, които отразяват въпроси от обществен интерес“, казва Павол Салай, ръководител на отдела на „Репортери без граници“ за ЕС и Балканите.

В позицията си организацията казва, че има основания да се постави под съмнение безпристрастността на съдия Даниела Попова, която постанови присъдата.

„Тя поема (делото) само два месеца преди да постанови окончателното си решение, заменяйки друг съдия, който се е занимавал с делото в продължение на почти една година. В нейното решение, което, изглежда, е взето набързо, не се споменава фактът, че ищецът (съдия Светлин Михайлов) е публична личност и освен това е бивш председател на съда. В него не се уточнява кои части от статиите тя счита за „неприлични, вулгарни и цинични“ и се въздържа от какъвто и да било коментар на възраженията на защитата, които тя систематично отхвърля по време на заседанията. Също така стана ясно, че през юли 2021 г. Попова е избрана за председател на Българската асоциация на съдиите (БАС) – проправителствена организация, в която членува и Михайлов. Тези обезпокоителни факти навеждат на мисълта, че личните интереси на ищеца може би са били предпочетени пред свободата на изразяване на журналистите от Mediapool“, се казва в позицията на “Репортери без граници“.

Павол Салай изразява надежда Софийският апелативен съд да отмени първоинстанционното решение и призовава управляващите в България да приемат „конкретни мерки, така че злоупотребата със съдебни дела да не могат повече да заплашва свободата на печата в България“.

Международната организация припомня с тревога и други подобни дела – през декември застрахователният холдинг „Еврохолд“ е предявил финансови претенции в размер на 1 млн. лв. към разследващия сайт „Биволъ“.

„Делото е в ранен стадий, но изумителният размер на търсените щети – равностойността на 500 000 евро – би представлявал екзистенциална заплаха за тази медия, ако делото бъде успешно. Адвокатът на „Биволъ“ Александър Кашъмов казва, че това е безпрецедентна сума в сравнение с българските стандарти и създава „условия на цензура“, които са в пълно нарушение на „европейските стандарти за свобода на изразяване“, посочват от „Репортери без граници“.

Организацията изтъква, че сред възможните мерки за защита на свободата на словото от подобни дела е да бъдат „насърчавани гражданите, бизнесмените и публичните власти да подават жалбите си до Комисията по медийна етика в страната, за да се създаде ефективна алтернатива на дела за клевета, които често имат за цел да сплашат журналисти“.

„Репортери без граници“ призовава правителството да насърчи приемането на силно национално и европейско законодателство, което да допълни тези препоръки, за да защити журналистите срещу SLAPP“.