„Репортери без граници“ иска от Борисов действия, а не само да обещания за медийна свобода

Кристоф Делоар и Полин Аде-Мевел след срещата с премиера Бойко Борисов.

Международната организация „Репортери без граници“ призова премиера Бойко Борисов да поеме конкретни ангажименти за подобряването на медийната среда в България. Това се случи в лична среща на Борисов с генералния секретар на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар и ръководителя на офиса за ЕС и Балканите Полин Адес-Мевел във вторник (3 декември).

След срещата Делоар напомни, че България е на последното място по медийна свобода в ЕС и има нужда от конкретни усилия за подобряване на тази ситуация. “Репортери без граници“ са поискали държавата да излезе с пътна карта за решаване на тежкия проблем с медийната среда и защитата на журналистите.

„Имахме двучасова среща с премиера, за да му обясним нашата оценка защо България е класирана на 111-то място в класацията за свобода на пресата. Според нас премиерът би трябвало да изиграе историческа роля за спирането на това пропадане и да създаде по-добри среда за журналистиката в страната. Министър-председателят каза, че е много горд с икономическия растеж и че очевидно трябва да има подобряване и на медийната среда“, обясни Делоар след срещата.

Той смята, че кабинетът трябва да поеме конкретни ангажименти, но има нужда и от структурни промени. А премиерът трябва да покаже истинска воля за промяна.

„Пътната карта трябва да бъде много по-амбициозна, ако България иска да се изкачи нагоре в индекса за свобода на медиите“, коментира Делоар. Според него освен обещания трябва да има и конкретни промени.

От журналистическата организация припомниха и за проблема с разпространението на печатните медии. Обясниха и че са обсъдили с премиера и независимостта на обществените медии. „Обсъдихме всички причини за тази ситуация в България. Има много фактори, които трябва да бъдат подобрени, ако България иска да излезе от нея“, обобщи Делоар.

По думите му Борисов е дал ключово обещание да проучи препоръките на организацията.

След срещата пресцентърът на Министерския съвет съобщи, че Борисов е поканил журналистическата организация да участва с предложения за законодателни промени, които да гарантират на медиите независимост в страната. Българският премиер е запознал Кристоф Делоар с наскоро решението на правителството да използва държавните пощи за разпространението на печатните издания от средата на януари 2020 година.

Според Борисов така „ще се подобри съществуващата към момента конкуренция на пазара и издателите на печатни произведения ще имат достъп до крайния потребител при предварително оповестени ясни параметри“.

„Премиерът Борисов изтъкна, че благодарение на работата на европейския комисар от България Мария Габриел, страната ни вече две години активно участва и в изработването на друга група мерки, касаещи дезинформацията и фалшивите новини“, се казва в съобщението на Министерския съвет след срещата.

Румен Радев и Кристоф Делоар.

През октомври „Репортери без граници“ се срещнаха и с президента Румен Радев. След тази среща от организацията обявиха, че в България преднамерено се създава климат, който граничи с „медийна гражданска война“.