“Репортери без граници” сравняват България с държавата на Оруел заради прокуратурата

Димитър Кенаров [Скрийншот бТВ]

Ужасени сме от отказа на офиса на българския главен прокурор Иван Гешев да се разследва полицейския побой, нанесен върху журналиста Димитър Кенаров по време на протестите на 2 септември. Това се казва в позиция на “Репортери без граници” по случая. Според международната организация българските власти трябва да проведат ново независимо и прозрачно разследване.

Причина за тази позиция е отказът Софийската градска прокуратура да образува наказателно дело за побоя  върху репортера. “Репортери без граници” казват, че аргументите на държавното обвинение са достойни за антиутопичния свят на Джордж Оруел.

Прокурор Юлиян Лефтеров казва, че полицаите, които са арестували Кенаров, не са установени, въпреки че са извършени “всички възможни действия”. Полицаите не са имали лични идентификационни номера. Подобен аргумент в държава членка на ЕС, която твърди, че има върховенство на закона, е наистина нелеп. Това означава, че не само полицаите са могли да бъдат преоблечени престъпници, ами и никой от другите полицаи в районното, където е отведен Кенаров, не ги е видял, не помни нищо и не е записал кой води видимо пребит човек.

Прокурорът посочва, че журналистът е отказал да изпълни полицейско разпореждане, докато е снимал протеста, поради което използването на сила и ареста му са били оправдани. Подобно твърдение противоречи на Европейската конвенция за защита правата на човека, която осъжда употребата на сила срещу хора, които не се съпротивляват. Това означава, че прокуратурата приема, че всеки, който откаже да изпълни разпорежда на полицията, може да бъде пребит, без значение какво друго върши.

“Изглежда, че българските власти не желаят да осъдят полицейското насилие“, се казва в позицията на “Репортери без граници“.

“Осъждаме отказа на софийската полиция да преразгледа произволния и насилствен арест на този журналист и абсурдния и антиутопичен разказ по случая, използван от българските власти. Той е достоен за Джордж Оруел“, каза Павол Салай, ръководител на бюрото на “Репортери без граници“ за ЕС и Балканите.

В случая главният прокурор може да разпореди преразглеждане на решението от горестоящата прокуратура. Иван Гешев досега защитаваше действията на полицията и не е показвал, че е особено впечатлен от побоищата.

Той настоява българските власти да гарантират, че не толерират подобно поведение спрямо журналисти, отразяващи демонстрации.

Няколко други журналисти, включително репортерът на “Франс прес” Николай Дойчинов, бяха жертви на полицейско насилие по време на демонстрацията на 2 септември. В последната класация за медийна свобода на “Репортери без граници“ България е класирана на 111-то място от 180 държави.

Страната ни се намира твърдо на последното място на ЕС, макар че е “догонвана“ с големи крачки от Унгария.

Димитър Кенаров бе арестуван по време на протеста на 2 септември миналата година. От кадрите се вижда как той крещи, че е журналист, докато полицаи го влачат по земята. Той казва, че е бил ритан в главата и бит по тялото от полицаите. Нараняванията му са констатирани от съдебен лекар, но реакция на властите така и не последва.

Кенаров разказва, че е затиснат към стената на президентството, а няколко полицаи са се насочили директно към него. Той е обявил, че е журналист и е носел каска с надпис “Преса“. Въпреки това е тежко пребит.

Прокурорът обаче казва, че няма как да е имало полицейско насилие, защото мна площада е имало много хора и всички снимали. Именно поради тази причина веднага след протестите излязоха десетки кадри с полицейско насилие срещу протестиращите, както имаше и кадри на провокации от полицаите от организирани групи от по-яки младежи.

Прокурор Лефтеров цитира и мейл от гражданин на име Петър Иванов Петров от София, който бил възмутен от твърденията на журналиста. Според него побой нямало. Прокурорът не е цитирал възмущенията на хиляди други хора, че журналистът е бил бит. От постановлението няма как да се установи дали Петър Петров изобщо съществува.

“Повече от притеснително е заключението на прокуратурата, че докато снима събитието на първа линия Кенаров на практика е отказал да изпълни полицейско разпореждане и при това положение използването на сила и задържането му са били оправдани. Подобно тълкуване на закона от страна на прокуратурата на практика означава, че никой журналист никога не може да бъде на първа линия и да заснема масови събития, защото полицията ще бъде в пълното си право да използва сила срещу него и да го задържи”, се казва в позицията на Асоциацията на европейските журналисти-България.