Русия отхвърля решението на Международния съд за спиране на инвазията в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия отхвърля неотдавнашното решение на Международния съд за Украйна. [EPA-EFE/СЕРГЕЙ ГУНЕЕВ / СПУТНИК / КРЕМЪЛСКИ БАСЕЙН]

Русия отхвърли решението, че трябва да преустанови всички военни операции в Украйна, което беше разпоредено от Международния съд в Хага, според изявление на контролираната от държавата информационна агенция ТАСС.

В сряда (16 март) Международният съд (МС) постанови, че Русия трябва незабавно да преустанови всяка военна дейност в съседната им страна Украйна. Това стана в резултат на жалба на Украйна.

„Не, няма да можем да вземем това решение под внимание. Международният съд има такова понятие като съгласието на страните. Тук не може да има съгласие“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на ежедневния брифинг в четвъртък в Москва, съобщава порталът.

Преди това Украйна обжалва пред Международния съд, като се оплаква, че обвиненията на Русия в геноцид в Украйна са изфабрикувани.

Украинският президент Владимир Зеленски поиска от съда да постанови, че Русия „няма никакво правно основание да предприема действия в и срещу Украйна за предотвратяване и наказание на геноцид“.

Според Песков, Русия не може да вземе предвид решението на МС, тъй като Русия никога не е давала официално съгласието си в процеса.

Конвенция за геноцида

Украйна подаде жалба срещу Русия относно „разногласие“ относно тълкуването, прилагането и изпълнението на Конвенцията за геноцида. В приложението се твърди, че фалшивите обвинения на Русия за геноцид в Украйна са причината за инвазията и последвалата война.

След като Международният съд се съгласи, че в Украйна не е имало геноцид с 13 гласа срещу двама, като вицепрезидентът Кирил Геворгян от Русия и съдията Сюе Ханцин от Китай са единствените, които не са съгласни, съдът постанови, че Русия „незабавно трябва да преустанови военните си операции, които започна на 24 февруари.

Международният съд заяви, че е „дълбоко“ загрижен за използването на сила от Русия.

„Съдът е напълно наясно с мащаба на човешката трагедия, която се случва в Украйна […] Съдът е дълбоко загрижен относно използването на сила от Руската федерация в Украйна, което повдига много сериозни въпроси от международното право“, председателстващият съдия Джоан Донохю каза, когато започна да чете решението на съда относно временните мерки.

Съдиите добавиха, че Русия също трябва да гарантира, че други сили, които са под неин контрол или подкрепяни от Москва, няма да продължат военната операция.

Съдът отбеляза, че Русия е избрала да се въздържа от устните изслушвания и производства, преди да изпрати официален документ, в който се обявява, че съдът не е компетентен да се произнесе по въпроса, и е поискала „да се въздържа от посочване на временни мерки и да премахне делото от списъка си“.

Украинският президент Владимир Зеленски приветства заповедта на съда, но предупреди, че игнорирането ѝ ще създаде повече проблеми за Москва.

„Украйна спечели пълна победа в делото си срещу Русия в Международния съд. На МС беше наредено незабавно да спре инвазията. Заповедта е задължителна съгласно международното право. Русия трябва незабавно да се съобрази. Пренебрегването на заповедта ще изолира Русия още повече“, написа Зеленски в Туитър.