Русия с ултиматум към Навални: Ако не се върне незабавно, влиза в затвора

Руският опозиционен лидер  Алексей Навални върви пред полицаи в централата на Фондацията за борба с корупцията в Москва, Русия, 26 декември 2019 г.  [Sergei Ilnitsky/EPA/EFE]

Затворническата служба на Русия постави ултиматум на критика на Кремъл Алексей Навални в понеделник: да се върне веднага от Германия в Русия и да се яви в московския офис рано сутринта във вторник, или ще бъде вкаран  в затвора, ако се върне след този срок.

Навални, един от водещите критици на президента Владимир Путин, беше транспортиран за лечение в Германия през август, след като се срина по време на полет в Русия. Според Германия и други западни държави руските власти са направили опит за убийството му с новичок – невро-параличен агент, разработен от СССР през 70-те години на миналия век.

Русия отговори, че не е получила доказателства, че е Навални е бил отровен, и отрече да е участвала в инцидента.

Федералната затворническа служба обвини в понеделник опозиционера, че е нарушил условията за условна присъда и трябва да бъде под надзора на руските власти.

Службата се позовава на статия в британското медицинско издание The Lancet за лечението на Навални, в която се казва, че той е бил изписан от болницата в Берлин на 20 септември и че всички симптоми на това, което той нарича болест, са изчезнали до 12 октомври.

“Следователно осъденият не изпълнява всички задължения, поставени му от съда, и избягва надзора на Криминалната инспекция“, се казва в документа на службата.

Навални излежава условна присъда от три години и половина затвор заради случай на кражба, който според него е бил политически мотивиран. Изпитателният му срок изтича на 30 декември.

Затворническата служба излезе с изявление късно в понеделник, че е призовала Навални да докладва на инспекцията и че условната му присъда може да бъде променена на реален затвор, ако се докаже, че има нарушения при спазването на условната присъда.

Затворническата служба не споменава краен срок, но Навални публикува екранна снимка на съобщение до адвоката си, в което се казва, че  до 09:00 часа във вторник трябва да се яви в инспекцията в Москва.

Неговата говорителка Кира Ярмиш заяви в Tуитър, че службата действа по заповед на Кремъл.

“Няма начин утре да се яви в Московската криминална инспекция. Но дали Федералната затворническа служба наистина се интересува от здравия разум? Те получиха заповед и сега я изпълняват ”, написа тя.

Кремъл заяви, че Навални е свободен да се върне в Русия по всяко време като всеки друг руски гражданин.