Русия увеличи глобите за нарушения при протести

Участници в неразрешен протест в подкрепа на руския опозиционен лидер Алексей Навални в Санкт Петербург, Русия, 31 януари 2021 г.  [Anatoly Maltsev/EPA/EFE]

Руският президент Владимир Путин одобри законодателство, което увеличава глобите за престъпления, извършени по време на улични протести, след като хиляди руснаци бяха задържани на неразрешени митинги в подкрепа на критика на Кремъл Алексей Навални.

Новите глоби за неподчинение на служителите на реда ще са до 4000 рубли (44 евро), което ще е допълнение към мярката задържане до 15 дни. Досега глобата беше 1000 рубли.

Въвежда се и глоба до 20 хиляди рубли (ок. 270 долара) за организаторите на протести, които нарушават разпоредбите.

Полицията е задържала тази година над 11 000 души на общонационални протести в подкрепа на Навални, според OVD-Info, група за наблюдение на протестите.

Министерството на вътрешните работи предварително е предупредило, че ще разпръсва неразрешени демонстрации и че участващите могат да бъдат преследвани.

Съюзниците на Навални, повечето от които сега са в чужбина или под домашен арест, обявиха мораториум на уличните протести до пролетта.

44-годишният опозиционен лидер беше откаран за лечение в Германия миналия август, след като се срина в Русия и бе транспортиран за лечение в Германия.

Германските здравни власти обявиха, че той е бил отровен с нервно-паралитичното вещество новичок. Впоследствие това твърдение бе подкрепено от много западни страни, но поставено под съмнение от Кремъл, който отрича каквото и да е участие в инцидента.

Навални беше задържан при завръщането си в Русия миналия месец и осъден на затвор на 2 февруари за нарушения на условната си присъда за измама. Според него тези обвинения са измислени. Той ще прекара малко повече от две години и половина зад решетките.

Русия пренебрегна искането на Европейския съд по правата на човека да освободи Навални, а външните министри на Европейския съюз се съгласиха в понеделник да наложат санкции на четирима висши руски служители, близки до Путин. Това е символичен отговор за затварянето на опозиционера.

Очаква се ЕС официално да одобри споразумението в началото на март.