Руски агент от случая “Скрипал” е посочен като извършител на покушението срещу Гебрев

Сергей Федотов

Софийската градска прокуратура официално посочи трима руски граждани като отговорни за опита за убийството на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев. Единият от обвиняемите е добре познатият на западните служби агент с псеводонима “Сергей Федотов”. За него смята, че има пръст в атаката срещу двойния агент Сергей Скрипал в английския град Солсбъри. Същия човек е използвал и името “Денис Сергеев”

На българската прокуратура й трябваха близо четири години, за да посочи виновните за атаката срещу Гебрев, сина му Христо и техния служител Валентин Тахчиев.

За покушението в София обвинения са повдигнати още на руските граждани, използващи псевдонимите “Сергей Викторович Павлов” и “Георги Горшков”. Българската прокуратурата твърди, че тези трима руснаци не са предприемали пътувания извън страната си, използвайки действителната си самоличност. Те са ползвали различни международни паспорти само с фалшива самоличност.

“За обвиняемия Сергей Викторович Павлов е установено, че същият е ползвал

самоличността на лице с инициали С.В.Л. За обвиняемия Сергей Вячеславович Федотов е установено, че същият е ползвал и самоличността на лице с инициали Д.В.С (Денис Сергеев – б.р.). За обвиняемия Георги Горшков е установено, че същият е ползвал самоличността на лице с инициали Е.А.Г. Понастоящем и тримата, привлечени като обвиняеми, живеят в Москва”, съобщава българската прокуратура.

Разследващите са събрали данни и за друг четири опита за убийство срещу Емилиян Гебрев, които са се случили преди покушението от пролетта на 2015 година. Два от тези опити са извършени в чужбина, а Гебрев не е подавал сигнал до властите.

Манипулации

По-късно същия ден фирмата на Гебрев – ЕМКО, излезе със съобщение, в който се дава “най-висока оценка” за напредъка на българските власти по разследването. В същото време се отхвърлят твърденията на прокуратурата за други опити за посегателство върху Гебрев.

“Считаме, че хвърлянето на определено провокативни и неверни твърдения в публичното пространство е възможно да подсказва нечие желание следствието да бъде пренасочено в грешна посока. Който и да е източникът на подобни фалшиви твърдения той трябва да понесе своята отговорност”, се казва в съобщението на ЕМКО.

Чрез фирмата си Гебрев казва, че това е стремеж към “отклоняване на разследването от следите и зависимостите, които водят към високи нива на политическия, икономическия и обществения живот в България”.

“Българската общественост трябва да знае, че вече съществуват достатъчно обосновани предположения за причастност и на български граждани към гореспоменатия опит за покушение от пролетта на 2015 г.”, се казва в съобщението на бизнесмена.

Легендата “Федотов”

Публикуваната в руските и западните медии информация по случая “Скрипал” сочи, че Сергей Федотов е старши офицер от руското военно разузнаване. Руснакът е бил във Великобритания по време на отравянето с Новичок на двойния агент Сергей Скрипал. Явно, че няколко години преди това е бил на мисия в София.

Федотов е заподозрян за отравянето на Скрипал заедно с другите двама служители на ГРУ – Анатолий Чепига и Александър Мишкин. За покушението в София Федотов отново е обвинен за действия в екип с още двама руснаци.

Връзката между Федотов и Скрипал за първи път е публикувана от руския сайт “Фонтанка”. Bellingcat и неговият разследващ партньор в Русия “The Insider” и “Нюзуик” също работиха по случая. “The insider” обяви, че са проследили удивителния маршрут на “Федотов”, откакто неговата фалшива самоличност е създадена през 2010 г. до последното му пътуване до Лондон през март 2018 г.

Осем години насам-натам

За осем години “Федотов” обикаля в Европа, Азия и Близкия изток. Нерядко се появява на различни места преди да се случат важни политически събития.

В България Сергей Федотов каца на летището в Бургас на 24 април 2015 година. Той идва с полет от Москва и има резервиран обратен полет за Москва от София на 30 април. Федотов обаче не се появява на софийското летище на тази дата. Вместо това, късно вечерта на 28 април Федотов се появява на истанбулското летище “Ататюрк” и купува билет в последна минута за полет до Москва.

На 28 април сутринта Емилиян Гебрев е хоспитализиран във Военномедицинска академия, след като припада на прием, на който е домакин в София. Синът на Гебрев и един от директорите на компанията внезапно също се разболяват. И тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне.

Лекарите предполагат, че отравянето е станало на 28 април или малко преди това.

Събитията около пътуванията на “Сергей Федотов” в България съвпадат със схемата на неговото пътуване до и от Великобритания по време на случая “Скрипал”. “Федотов” пристига в Лондон с полет от Москва по едно и също време с другите двама служители на ГРУ – полковник Чепига и д-р Мишкин.

Обратният му полет е резервиран за 4 март, 2018 г.. Това е денят, в който Сергей Скрипал и дъщеря му започват да чувстват последствията на отравянето с Новичок. “Федотов” не се качва на резервирания обратен полет за Москва. Той се отписва от полета няколко минути преди самолетът да излети и се връща в Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

Основната версия

Основната версия, по която прокуратурата работи, е, че отравянето на Гебрев е заради оръжейни доставки за Украйна през 2014 г. и 2015 г. Разследващите твърдят, че покушението не може да е дошло заради опитите на Гебрев да придобие оръжейното предприятие “Дунарит”, към което интерес проявява и фирма, свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Смята се, че Гебрев и другите двама са отровени, след като руснаците са поставили отрова по повърхността на техните автомобили.

Руското разузнаване: България е платформа за атака срещу Русия

Американските спецслужби са разгърнали мащабна кампания в Източноевропейските страни за компрометиране на политически и обществени дейци, обявяващи се за развитие на добросъседски отношения с Русия. Това каза в петък ръководителят на пресслужбата на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Иванов в интервю пред ТАСС.

По думите му България е епицентър на тази кампания на Балканите, където редовно се инсценират “шпионски скандали” с последващи необосновани изгонвания на руски дипломати“. През последните три месеца трима руски дипломати бяха обявени от българската прокуратура за шпиони и бяха изгонени от страната.

“С тази цел се мобилизират агентура и неправителствени организации, финансирани от официални държавни органи на САЩ”, се казва в изявлението на Иванов.

Той коментира, че последната кампания в българските медии е с пускането на информацията, руски официални лица работят за освобождаването на бизнесмена Васил Божков. Разузнавателната служба специално отбелязва “голяма активност” на заместник-председателят на българския парламент Валери Симеонов“.