Руски съд разпореди закриването на правозащитната група „Мемориал“

Поддръжник на Международното историческо образователно благотворително и правозащитно дружество „Мемориал“ (Международен мемориал) държи плакат с надпис „Не на лудостта! #WeAareMemorial" пред Върховния съд на Русия по време на изслушване по делото в Москва, Русия, 28 декември 2021 г. [EPA-EFE/YURI KOCHETKOV]

Върховният съд на Русия разпореди във вторник (28 декември) закриването на „Мемориал“ – най-известната правозащитна група в страната, която отразява чистките от епохата на Сталин и символизира постсъветската демократизация.

Решението на съда срещу „Мемориал“ слага край на година, започнала с ареста на главния критик на президента Владимир Путин Алексей Навални и исторически скок на репресиите срещу правозащитни групи и независими медии.

Забраната на организацията се откроява дори в сегашния климат, а би била невъобразима само преди няколко години.

Миналия ноември от „Мемориал“ заявиха, че са уведомени от Върховния съд на Русия, че прокурорите са подали искане за разпускане на групата заради системни нарушения на законодателството за „чуждестранни агенти“.

Във вторник съдия Алла Назарова разпореди затварянето на „Мемориал интернешънъл“ и регионалните му клонове, след като прокурорите обвиниха организацията, че не е маркирала публикациите си с етикет „чужд агент“. Това е етикет за групи, които получават средства от чужбина.

„Позор! Позор!”, крещяха поддръжници на правозащитната организация в съда след решението.

Прокурорите също така обвиниха организацията, че омаловажава паметта на Съветския съюз и неговите победи и реабилитира „нацистки престъпници“.

По време на изслушването във вторник един от прокурорите заяви, че „Мемориал“ „създава фалшив образ на СССР като терористична държава и омаловажава паметта за Втората световна война“.

Решението е най-тежкият удар за организацията досега. Тя бе основана през 1989 г. от съветски дисиденти, включително лауреата на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров.

Решението дойде, след като Путин обвини групата, че се застъпва за „терористични и екстремистки организации“.

В изявление във вторник вечерта от „Мемориал“ заявиха, че ще обжалват и ще намерят „законни начини“ да продължат работата си.

„Мемориалът не е организация, дори не е социално движение“, се казва в изявлението. „Той  е необходимостта на гражданите на Русия да знаят истината за нейното трагично минало и за съдбата на много милиони хора“.

„Опустошителни новини“

Решението на съда  предизвика и международна реакция.

„Преследването на Международния център за правата на човека „Мемориал“ е обида за техните благородни мисии и за каузата за правата на човека“, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в изявление.

„Народът на Русия и паметта на милионите, които пострадаха от репресиите от съветската епоха,  заслужават по-добро отношение“, посочи той.

Решението, добави Блинкен, „следва година на бързо свиване на пространството за независимо гражданско общество, медии и продемократични активисти в Русия“.

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан каза, че разпускането на „Мемориал интернешънъл“ е „ужасна загуба“ за Русия, като добави, че решението е „много тревожно“ за бъдещето на историческите изследвания и защитата на правата на човека.

Германия нарече решението на съда „повече от неразбираемо“ и заяви, че противоречи на международните задължения за защита на основните граждански права.

Мария Пейчинович Бурич, генерален секретар на Съвета на Европа, каза, че „опустошителната новина“ означава, че Русия изглежда се отдалечава „все повече от нашите общи европейски стандарти и ценности“.

Десетки привърженици се събраха пред сградата на съда при минусови температури, а няколко души бяха задържани.

„Мемориал“ е свободна структура от регистрирани по места организации, като „Мемориал Интернешънъл“ поддържа обширния архив на мрежата в Москва и координира нейната работа.

Групата години наред вписва зверствата, извършени в Съветския съюз, особено в прословутата мрежа от затворнически лагери ГУЛАГ.

Поддръжниците казват, че затварянето му е знак за края на една ера в процеса на постсъветска демократизация на Русия, който започна преди 30 години..

„Трагедия за Русия“

Авторът Леонид Бахнов, чийто дядо е бил екзекутиран в пика на чистките от сталинската епоха през 1937 г., каза, че закриването на групата е „трагедия за Русия“.

„Каква прекрасна Нова година ни поднесоха“, каза той с горчивина.

Основателите на „Мемориал“ отрекоха да са нарушавали закона, а само на незначителен брой документи може да е липсвал етикетът „чужд агент“.

Изслушването във вторник беше едно от двете дела, заведени срещу групата. Прокурорите също така поискаха от съда да затвори Центъра за правата на човека на „Мемориал“, обвинявайки го в одобряване на „тероризъм и екстремизъм“ в допълнение към нарушаването на законодателството за „чуждите агенти“.

В сряда московският съд ще проведе ново заседание по това дело.

Центърът за човешки права на „Мемориал“ провежда кампания за правата на политическите затворници, мигрантите и други маргинализирани групи и изтъква злоупотребите, особено в бурния регион на Северен Кавказ, който включва Чечня.

Политическият анализатор Антон Орех коментира, че затварянето на „Мемориал“ е подобно на „публичното оправдание на чистките на Сталин“.

„Последствията за настоящето и бъдещето на страната ни ще бъдат катастрофални“, добави той.

Групата „Мемориалът на Аушвиц“ написа в Туитър: „Една сила, която се страхува от паметта, никога няма да може да постигне демократична зрялост“.

В понеделник съд в северозападния град Петрозаводск увеличи с две години присъдата от 13 години затвор за ръководителя на „Мемориал“ в Карелия Юрий Дмитриев по дело за сексуално насилие, което неговите поддръжници наричат ​​наказание за работата му.