Руснак и литовци са арестувани за шпионаж във военния завод в Казанлък

Порталът на "Арсенал" в Казанлък

Руснак и двама литовски граждани са арестувани по подозрение, че са изнасяли „чувствителна информация“ от военния завод „Арсенал“ в Казанлък, съобщи МВР. Тримата задържани са били служители на предприятието.

Единият арестуван е 24-годишен литовец, задържана е литовска гражданка на 59 години и 60-годишен руснак. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството. Те са били в неплатен отпуск до 17 септември, но след това не са се върнали на работа.

На 3 октомври ръководството на завода е подало сигнал, че липсват изделия на завода и документи към тях. МВР обяснява, че става дума за „информация, която е изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми“.

В издирването е включена и ДАНС, която установява, че тримата са влезли в България на 2 октомври, ходили са до Казанлък и после са напуснали града. Три дни по-късно са засечени на граничния пункт „Кулата“ на границата с Гърция, където са арестувани.

„При извършени процесуално-следствени действия в автомобилите им са открити книжа и вещи, за които се предполага, че са пряко свързани с предмета на доказване по досъдебното производство“, съобщава МВР.

В края на април тази година българската прокуратура обяви, че подозира саботажни действия срещу българските военни заводи, които са извършени от шестима офицери от руското разузнаване.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обясни, че има достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 „сходни“ инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г.

Руското разузнаване е заподозряно в саботаж срещу склад на държавния военен завод ВМЗ „Сопот“ и неговия цех за производство в село Иганово край Карлово през 2015 година. Другите два взрива са се случили в склад в село Долни дол през 2011 г. и през 2020 г. – в склад за капсулдетонатори в завода на „Арсенал“ в Мъглиж.

Информацията бе разпространена от българската прокуратура, след като Чехия обвини руското разузнаване за взрив в чешки склад с продукция на българската компания ЕМКО през 2014 година.

Прокуратурата съобщи в края на април 2021 година, че за взривовете е получена информация от чужди служби, но и досега не е обяснила как продължава работата по делото.