САЩ и ЕК са загрижени заради уволнение на румънски съдия

Съдия Кристи Данилет издаде наръчник по съдебно образование за деца. [@dumicf Twitter]

Посолството на Съединените щати в Букурещ и Европейската комисия изразиха „загриженост“ в сряда (15 декември), след като румънският съдия Кристи Данилец беше отстранен от Висшия съвет на магистратите заради постове в TикTok.

„Следим последните събития по отношение на дисциплинарните мерки срещу румънски съдии със сериозна загриженост“, каза говорител на изпълнителната власт на ЕС пред Франс прес.

Решението за уволнението на Данилец от Висшия съвет на магистратите, орган, който наблюдава независимостта на румънската съдебна система, беше взето във вторник. Той бе обвинен, че  „поведението му уронва авторитета на съдебната система“.

„Днес ме изгониха заради два клипа, които публикувах миналата година в TиkTok – на единия подрязвам градински плет у дома, а на другия чистя басейн“, написа Данилец във Фейсбук, където има над 90 000 последователи.

Той обяви, че ще оспори решението във Върховния съд.

„Дълбоко сме загрижени от изключването на съдия Данилец от румънската магистратура. Независимата съдебна система е от съществено значение за всяка демокрация”, се казва в изявление на посолството на САЩ в Румъния.

Кристи Данилец, който работи в съда в централния град Клуж, е добре известен със своите публикации в социалните медии и като отявлен критик на опитите за отслабване на усилията за борба с корупцията. Юристът издаде и наръчник по съдебно образование за деца.

Случаят на Кристи Данилец носи отзвук от близкото минало на Румъния, когато източноевропейската страна беше в конфликт с Европейската комисия и други партньори заради противоречиви опити за преразглеждане на съдебната система.

Хиляди румънци излязоха на улиците през 2017 и 2018 г., за да защитят независимостта на съдебната власт. Протестите се превърнаха в най-големите улични демонстрации в Румъния след падането на комунизма през 1989 г.