САЩ се намесват директно в борбата с корупцията в България

Посланик Херо Мустафа. [Фейсбук/Посолство на САЩ]

Американският посланик в България Херо Мустафа обяви във вторник, че до няколко дни ще бъде оповестен първият български гражданин, на когото ще бъде наложена забрана за пътуване до САЩ заради корупция.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция“, каза посланик Мустафа пред Нова тв.

В края на ноември м.г. посланикът обяви, че ще използва “твърд подход” за подкрепа на борбата с корупцията и налагане върховенството на закона в България. Тогава Херо Мустафа анонсира, че посолството ще спре да “издава визи на корумпирани държавни служители и членовете на техните семейства“.

Към онзи момент се смяташе, че посолство по-скоро дискретно ще отказва издаването на визи, но сега се разбира, че решението на САЩ ще бъде обявявано публично, за да има сериозен ефект върху политическата и съдебната власт.

САЩ нямат нужда от присъда за корупция, а са достатъчни доказателства лицата само да са “свързани” с корупционни дейности.

„Това ще бъде само първото (обявено) име, но после ще има и други. Впоследстиве ще разгледаме целесъобразността на приложим глобалния закон „Магнитски“ и други твърди мерки. Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо. И това ще се случи след няколко дни“, каза посланик Мустафа.

Неудобно за София и Брюксел

Действията на американците поставят в много неудобна ситуация институциите в София и Брюксел.

Активният подход на Херо Мустафа е признание, че българската съдебна система не работи срещу корупцията по върховете на властта и са нужни нетрадиционни мерки. В края на октомври миналата година комисията “Юнкер“ препоръча отпадане на мониторинговия механизъм върху България, въпреки че всички бяха наясно, че страната няма никакви успехи срещу корупцията.

Много експерти коментират, че европейският механизъм върху България като цяло се е провалил, защото извършените от София реформи са фасадни. Прокуратурата в страната продължава да е нереформирана, а политическото влияние върху назначенията в съда е значително.

Сегашните действия на американското посолство в София имат потенциал да окажат сериозно влияние за преразглеждане на решението за отпадането на европейския мониторинг. Съветът на ЕС все още не се е произнесъл по този въпрос, а редица европейски страни по-скоро подкрепят запазването на наблюдението върху България и Румъния.

“Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Ние действително ще оповестим име“, каза Херо Мустафа пред Нова тв.

Още с идването си в България новият американски посланик Херо Мустафа привлича внимание с голямата активност по множество теми. Тя обяви, че САЩ ще работят с държавните органи и гражданския сектор за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията. В посолството на САЩ пристигна съветник от американския Департамент по правосъдие, който консултира посланика по въпросите за съдебната реформа и борбата с корупцията.