САЩ ще наложат санкции на Русия заради Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални стои в стъклена клетка преди изслушване в Бабушкинския окръжен съд в Москва, Русия, 20 февруари 2021 г. [EPA-EFE / YURI KOCHETKOV]

Администрацията на американския президент Джо Байдън се готви да наложи санкции на Русия заради отравянето и хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, съобщи CNN.

Позовавайки се на двама служители в администрацията, CNN пише, че Съединените щати ще се координират с Европейския съюз, за ​​да определят в какво ще се състоят санкциите и точния им график.

Една от обсъжданите възможности е изпълнителна заповед, фокусирана върху Русия, която би отключила санкции срещу страната за многократни посегателства срещу американската демокрация и американски военнослужещи – включително хакерската атака срещу SolarWinds и наградите, предоставени за смъртта на американски войници в Афганистан, пише CNN.

Това ще бъдат първите санкции, наложени от Русия от администрацията на новия американски президент Байдън. Те ще зададат нов тон на бъдещата политиката на САЩ към Москва.

Тръмп често беше обвиняван, че заема мека позиция по отношение на руския си колега Владимир Путин. Това стана особено ясно по време на срещата им на върха през 2018 г. в Хелзинки, когато американският президент подкрепи твърдението на Путин, че Москва не се е намесила в изборите в САЩ през 2016 г., въпреки че американските разузнавателни агенции сочеха точно обратното.

Европейският съюз одобри санкции срещу четирима висши руски държавни служители в понеделник, а експерти на ООН по правата на човека призоваха за международно разследване на отравянето на Навални и незабавното му освобождаване.

Четиримата са първите лица, които попадат под ударите на новия режим на санкции на ЕС за правата на човека, който влезе в сила през декември. Ще им бъде забранено да пътуват до ЕС, а притежаваните от тях активи ще бъдат замразени.

Междувременно Агнес Галамар, специалният докладчик на ООН за извънсъдебните изпълнения и Ирен Хан, ескперт по насърчаването и защитата на правото на свобода на мнението и изразяването, настояха да се потърси отговорност за “зловещото отравяне” на Навални.

44-годишният Навални беше арестуван и хвърлен в затвора, след като се завърна в Русия миналия месец от Германия, където прекара месеци, възстановявайки се от покушение с отравяне, за което обвинява Кремъл. Кремъл обаче отрича.

Арестът на най-известния критик на Путин предизвика протести в цялата страна. Хиляди демонстранти бяха задържани, което предизвика широк отзвук на запад за освобождаването му.