Съветът на Европа видя проблем с медиите и езика на омразата в България

Правосъдният министър Данаил Кирилов се срещна с комисаря по правата на човека на ЕС Дуня Миятович. [Министерство на правосъдието]

“Правителството трябва да увеличи усилията си за борба с речта на омразата в България, по-специално срещу ромите, ЛГБТ и други малцинствени групи.” Това каза в понеделник (2 декември) комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович след 5-дневно посещение в България.

Речта на омразата и враждебността срещу ромите продължават. Реакцията на властите срещу това дългогодишно явление, ако изобщо я има, е минимална. “Липсата на реакция към някои много сериозни случаи на реч на омраза от страна на някои високопоставени политици, които систематично не са санкционирани, е тревожна”, добавя още Миятович, цитирана от СЕ.

“Необходима е политическа и културна промяна на отношението и образа на малцинствените групи в България. Признаването на расистката мотивация като утежняващо обстоятелство за всички престъпления и изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека, включително тези за принудително изгонване и регистрация на асоциации на лица, идентифициращи се като малцинство, са сред непосредствените стъпки, които правителството трябва да предприеме”, казва Миятович.

Освен това тя е загрижена за демонстрациите, организирани от екстремистки групи и призовава властите категорично и публично да осъдят подобни прояви.

За Истанбулската конвенция

“Публичните дебати, започнали преди няколко години около ратифицирането на Истанбулската конвенция, разпространяват дезинформация и потвърждават вековните стереотипи за ролята на половете в обществото. Оттеглянето от страна на правителството на Стратегията за закрила на детето и текущите дебати относно евентуалното отлагане на влизането в сила на наскоро приетия Закон за социалните услуги следва същия ред”, обяснява комисарят.

Според нея правителството сега трябва да се изправи срещу тези опасни тенденции и да повиши обществената осведоменост за необходимостта от подобряване на защитата на жертвите на домашно насилие и децата. Миятович настоява властите да отворят отново дебата за ратифицирането на Истанбулската конвенция, да приемат Стратегията за закрила на детето и да гарантират навременното и ефективно прилагане на Закона за социалните услуги.

Комисарят посети единствения кризисен приют за жени, жертви на домашно насилие, действащи в момента в София. „Спешно властите трябва да увеличат броя на приютите и другите социални услуги, достъпни за жертвите на домашно насилие“, смята тя.

Хронични проблеми на медийната среда

В съобщението на Съвета на Европа се казва още, че Миятович е обезпокоена от непрекъснатото влошаване на свободата на медиите в България. Непрозрачната медийна собственост, заплахите и тормозът на журналистите и злоупотребата с дела за клевета са хронични проблеми. Освен това политическото влияние върху медиите силно подкопава доверието на печата. “Това трябва да спре. Гражданите се нуждаят от свободна, разследваща и независима журналистика”, казва тя.

Премълчано

След срещата на Миятович с правосъдния министър Данаил Кирилов в петък (29 ноември) от ведомството му съобщиха само, че „министърът запозна госта си с напредъка на страната ни при противодействието на расизма и дискриминацията, както и при защита на лица от домашно насилие. Двамата постигнаха консенсус, че в страната ни е необходимо да бъдат изградени повече кризисни центрове за подпомагане на жертвите на домашно насилие. В момента у нас функционират шест такива центъра. В заключение комисар Миятович и министър Кирилов се договориха да задълбочат сътрудничеството си, включително и на експертно ниво“.