Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург

Симеон Сакскибургготски. [https://www.kingsimeon.bg/]

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок осъдиха България в Страсбург заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с т.нар. царски имоти и да ги експлоатират. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви решението си във вторник, 7 септември.

Съдът приема, че със забраната за всякаква търговска експлоатация на царските гори е нарушено правото на собственост. Нарушено е и правото на справедлив съдебен процес, тъй като няма съдебен контрол върху мораториума. Съдът констатира, че предвидените мерки са извънредни, тъй като мораториумът е бил в сила дълго и не е подлежал на съдебен контрол.

Съдът отхвърля като недопустими някои от твърденията на жалбоподателите, включително тези за реституцията на имотите “Сарагьол” и “Ситняково”.

ЕСПЧ отсъжда, че държавата е можела да използва вече действащо законодателство. Законът за собствеността по принцип е можел да осигури достатъчна защита за претендираните от държавата права на собственост, обяснява Страсбург. В решението се казва още, че продължителността на намесата в правата на Сакскобургготски и Хробок е прекалено дълга – особено като се има предвид, че мораториумът е предвиждан като временна мярка.

Според съда забраната за търговска експлоатация на горските земи на жалбоподателите е била непропорционални и прекомерно тежка. Мораториумът върху останалите 5 имота нарушава правото на достъп до съд. А за къщата в Баня ЕСПЧ приема, че е нарушено и правото на търговска дейност в обекта, както и това, че не са могли да продават имота.

Европейският съд дава 6 месеца на правителството и Сакскобургготски да се споразумеят за обезщетение за материални вреди. Той не претендира за морални. Според експертиза, представена в Страсбург печалбата, която Сакскобургготски и Хробок биха имали от дърводобива в периода от налагането на мораториума до октомври 2018  г. е 2 054 319 лева. Сега ще се претендира за по-дълъг период и колко ще се увеличи тази сума зависи от цената на дървесината.

През декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото на царските наследници да се разпореждат с върнатите им имоти. Мораториумът трябваше да е временен – “до приемането на специален закон”, но действа и досега. Затова бившият премиер заведе дело в Страсбург през 2010 г. По-късно заведе още три дела, с които оспорва решението на българския съд резиденциите “Кричим”, Ситняково” и “Сарагъол” да са държавни. За тях регионалното министерство (МРРБ) спечели дела на три инстанции. През 2018 г. ЕСПЧ отхвърли претенциите на Сакскобургготски и сестра му срещу действията на държавата по отношение на двореца “Кричим”, но продължи да разглежда делото по отношение на наложения от парламента мораториум.

Това е едно дългоочаквано решение, коментира пред “Сега” адвокат Михаил Екимджиев, който води делото в Страсбург. “С него най-сетне беше постигнато разумно и сравнително справедливо решение по изкуствено създаден политически мотивиран казус от Народното събрание, доминирано от ГЕРБ и Обединени патриоти през 2009 г. Съдът в Страсбург е категоричен, че продължителността на мораториума, която към момента възлиза на почти 12 години, е в нарушение на принципите на конвенцията за правата на човека, както и на възможността правните последици от този мораториум да бъдат оспорени пред съд”, обясни той.